Meteorologul Meda Andrei a vorbit, în exclusivitate pentru DC News TV, despre temperaturile atipice înregistrate în lunile septembrie și octombrie ale acestui an.
Potrivit meteorologului, lunile septembrie și octombrie ocupă locul 2 în top 5 cele mai calde luni septembrie, octombrie de când se fac măsurători.
„Cum a fost luna octombrie?", a întrebat Narcis Neagoe.
„Luna octombrie a fost o luna deosebită. Chiar a intrat în top 5 cele mai calde luni octombrie de când se fac măsurători. În acest an ea a fost pe locul 2. Deci luna octombrie din 2023 este a doua cea mai caldă lună octombrie de când se fac măsurători, abaterea fiind de peste 3 grade Celsius față de ceea ce ar fi trebuit să fie în mod normal.
De altfel, și luna septembrie tot la fel. A fost tot cea de-a doua cea mai caldă lună septembrie de când se fac măsurători, abaterea fiind și aici tot de peste 3 grade. Prin urmare, cel puțin două luni la rând care au intrat în top 5 cu cele mai ridicate temperaturi de când se fac măsurători. Este un semn că încălzirea climatică nu este o poveste și că lucrurile încep să devină tot mai încinse și să determine temperaturi extrem de mari.
Luna octombrie a fost pe locul 2 față de locul 1 care s-a înregistrat în anul 1966, iar septembrie a fost pe locul 2 față de locul 1 care s-a înregistrat în 1994. Prin urmare, ceea ce simțim afară este real. Temperaturile sunt mult peste ceea ce ar trebui să fie la această dată.”, a spus Meda Andrei.
„Ce înseamnă a doua cea mai caldă lună? Cât înseamnă acel grad în plus față de anii trecuți?”, a întrebat Narcis Neagoe.
„Spuneam că luna octombrie este acum a doua, adică abaterea față de ceea ce ar fi trebuit să fie în mod normal este de 3.6 grade. În mod normal ar trebui să avem temperaturi cuprinse între 14 și 20 de grade, de la începutul până la finalul lunii. Noi am avut în multe zile peste 25 de grade și chiar valori de 30 de grade. Valori de 30 de grade au mai fost, dar la începutul lunii, nu în ultima decadă a lunii octombrie.
Prin urmare, atunci când înregistrezi temperaturi cu 10, chiar 15 grade mai mult decât ceea ce ar trebui să fie în mod normal, este un semnal de alarmă că atmosfera începe să se schimbe și că această încălzire globală se resimte peste tot, nu numai în anumite țări sau anumite zone.
Este doar unul dintre efectele schimbărilor climatice pentru că am văzut, cu cât este mai caldă atmosfera, avem mai multă energie în sistem și furtunile sunt mai violente. Dovadă a fost această vară cu nenumărate fenomene, grindină, furtuni, tornade, mai intense și mai frecvente decât în alți ani.", a spus Meda Andrei la DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News