Ocuparea unei fabrici de cărbune în Germania

Industrie
Industrie

În această dimineață, mai mult de 100 de persoane care militează împotriva industriei de cărbune, au ocupat fabrica Datteln 4, din nordul Dortmundului, Germania. Aceștia critică decizia guvernului de a repune în funcțiune această fabrică în vara acestui an, deși promisese închiderea tuturor fabricilor de cărbune până la finalul anului 2020.

Mișcarea „Ende Gelände” (sfârșitul drumului), care organizează în mod uzual mișcări de ocupare sau protest împotriva industriei cărbunelui, a declarat că prin aceste încălcări ale normelor civile, doresc să-și arate dezaprobarea împotriva politicii duse de guvernul german. Poliția este și ea prezentă la fața locului, în efective numeroase. 

Germania a adoptat marți un proiect de lege pentru încetarea folosirii cărbunelui până la finalul anului 2038, iar guvernul a declarat că ar putea avansa planul cu 3 ani în funcție de bilanțul obținut pentru anii 2026-2029. Cu toate acestea, activiștii din domeniu susțin că planul este mult prea încet.

Purtătoarea de cuvânt a mișcării Ende Gelände, Kathrin Henneberger, a declarat că legea este un dezastru și că Germania nu poate continua să ardă cărbune timp de 18 ani. Guvernul a adoptat în decembrie un plan de diminuare a emisiunilor de gaz cu effect de seră cu 55% până în 2030, față de nivelul din 1990. Cu toate acestea, activiștii susțin că își va rata cota pentru obiectivele climatice pentru anul 2020.

Guvernul german a declarat că va începe să închidă centralele începând cu 31 decembrie 2020, dar că va prioritiza centralele vechi, mult mai poluante și va sprijini deschiderea unor noi centrale, chiar dacă acestea nu vor funcționa pentru o lungă perioadă de timp.

Berlinul a promis 4,35 miliarde de euro ca indemnizații pentru exploatanții centralelor, și 40 de miliarde de euro cu titlu de indeminzații și susținere financiarăă pentru salarații acestora, fonduri ce vor fi virate până în anul 2038.

Mișcarea Ende Gelände, care a câștigat mai mulți susținători după încetarea exploatorii centralelor nucleare, promite mai multe greve în vară.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel