Când prim-ministrul italian Giorgia Meloni a preluat puterea în 2022, partidele de extremă dreapta din toată Europa au salutat victoria ei, așteptând ca noul lider de la Roma să urmeze o agendă naționalistă și să se lupte cu birocrația de la Bruxelles.
Dar, în loc să se ciocnească cu elitele Uniunii Europene, Meloni a surprins atât prietenii, cât și adversarii, lucrând strâns cu acestea, prezentându-se ca o punte între centrul-dreapta tradițional și propriul său grup arhi-conservator, care fusese anterior evitat.
Influența ei ar putea crește în urma alegerilor din luna viitoare pentru Parlamentul European, dacă, așa cum s-a sugerat, o va susține pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un al doilea mandat.
Acest lucru i-ar oferi pârghie asupra noului executiv al UE, i-ar spori șansele de a obține un portofoliu important pentru Italia în următoarea comisie și i-ar consolida rolul de intermediar de putere.
„Meloni este cea mai bună persoană pentru a acționa ca o punte între diferitele facțiuni de dreapta și centru-dreapta din Europa, unde este un lider respectat și recunoscut,” a spus Carlo Fidanza, șeful partidului Frații Italiei al lui Meloni în Europa.
În timp ce coaliția ei de guvernare din Roma unește diversele direcții ale dreptei multifacetate din Italia, șansele lui Meloni de a reproduce acest lucru în viitorul parlament al UE par imposibile.
Von der Leyen și aliații săi au spus deja că nu vor colabora cu elemente mai extreme, inclusiv cu aliatul italian al lui Meloni, Matteo Salvini, care conduce partidul anti-imigrație Liga, și cu Adunarea Națională a lui Marine Le Pen din Franța.
Repulsia este reciprocă, aceste partide respingând, de asemenea, pe von der Leyen.
Cu toate acestea, președinta Comisiei nu a exprimat nicio îngrijorare cu privire la Meloni, ignorând preocupările din unele capitale ale UE cu privire la partidul Frații Italiei, care are rădăcini neo-fasciste.
„Am colaborat foarte bine cu Giorgia Meloni,” a declarat von der Leyen într-o dezbatere prezidențială la Bruxelles pe 23 mai, adăugând că Meloni este „clar pro-europeană”.
Prima călătorie în străinătate a lui Meloni ca prim-ministru în 2022 a fost la Bruxelles pentru a se întâlni cu conducerea UE. Ea a făcut o impresie pozitivă. „Doamne, cât de bine era pregătită,” a spus un oficial al UE prezent la una dintre întâlniri.
În lunile următoare, Meloni a colaborat cu Comisia, dovedindu-se esențială în obținerea unui acord privind reforma regulilor de azil ale UE, după aproape 10 ani de încercări eșuate.
De asemenea, a călătorit cu von der Leyen în trei ocazii în Africa de Nord, semnând acorduri cu Egipt și Tunisia care includeau prevederi pentru a stopa plecările de migranți – acorduri care au contribuit la o scădere de 58% a noilor sosiri în Italia până acum în acest an.
Crucial, Meloni a oferit sprijin constant pentru Ucraina și critici neabătute la adresa Rusiei, distingându-se de figuri precum Le Pen și Salvini, care au avut tradițional legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin.
„Meloni a fost inteligentă,” a spus Daniele Albertazzi, profesor de politică la Universitatea Surrey din Marea Britanie. „Ceea ce a făcut ea a fost să spună: 'Uitați, să fim mainstream și responsabili pe scena internațională pentru că am nevoie de acești oameni'.”
Un oficial al UE, care a refuzat să fie numit, a spus că CE a comunicat în mare parte cu liderul maghiar prin intermediul lui Meloni, câștigându-i porecla de „șoptitoarea lui Orban.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News