Odeuropa: Cercetătorii din UE și Marea Britanie reproduc mirosuri "pierdute" din istorie

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Proiectul Odeuropa își propune să ajute la înțelegerea istoriei și la modul în care mirosurile au fost prezente în diferite contexte istorice.

Un grup de cercetători din Uniunea Europeană și din Marea Britanie reface mirosuri specifice din trecut, ca parte a proiectului “Odeuropa”, folosind algoritmi și desene pe baza unor dovezi vizuale sau scrise, notează The Guardian.

Bălegar, tutun de prizat, pește și piele veche: acestea s-ar putea dovedi a fi ingredientele necesare pentru călătoria în timp. Academicienii care restaurează mirosurile pierdute ale istoriei europene doresc ca astfel de arome să fie introduse într-o gamă largă de muzee și repere turistice. Lucrând sub sigla Odeuropa, un grup de chimiști și istorici au petrecut mai mult de doi ani izolând și reproducând mirosuri cheie asociate cu momente și locații semnificative. Aceștia susțin că mirosul a fost pe nedrept ignorat în încercările academice de a înțelege trecutul, mai ales dacă se ia în considerare impactul acestuia asupra vieții de zi cu zi, mai scrie publicația citată.

În știință și în studiul istoric “a existat o ierarhie a simțurilor. Dorim să vedem o abordare multisenzorială”, a declarat Cecilia Bembibre, lector în domeniul patrimoniului durabil la University College London (UCL). De asemenea, “a existat ideea că mirosul a fost un simț uman mai puțin nobil și că era cumva mai puțin obiectiv, mai puțin educat și chiar mai puțin demn de încredere”, mai spune aceasta. Bembibre a dat un exemplu în care a fost creat un parfum care să se potrivească cu mirosul canalelor murdare din vechiul Amsterdam, ca parte a unui decor conceput pentru expoziția Fleeting – Scents in Colour de la Mauritshuis din Haga, Olanda, scrie Edupedu.

Potrivit The Guardian, consorțiul de experți implicați în proiect are sediul central la Amsterdam, dar există baze de cercetare în Germania, Italia, Franța și Slovenia, precum și la UCL și la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge. Întregul proiect este finanțat printr-un grant de 2,8 milioane de euro din partea programului Orizont al Uniunii Europene în 2020 și “își propune să stabilească știința istoriei olfactive, bazându-se pe dovezi vizuale și scrise pentru a pune cap la cap mirosurile-cheie generate de meserii, obiceiuri și diete învechite”, conform sursei citate.

Cum au loc experiențele multisenzoriale

“În Germania, se analizează zeci de mii de imagini istorice legate de miros, în timp ce în Italia se concentrează pe analiza textelor, de la vechile formule medicale la manualele de gătit”, a declarat Bembibre, cercetător în cadrul proiectului Odeuropa, care lucrează, de asemenea, la Institutul pentru Patrimoniu Durabil al University College London (UCL), unde a finalizat recent un doctorat intitulat “Smell of Heritage”. Aceasta a mai explicat că o mare parte din muncă s-a concentrat pe învățarea computerelor să recunoască imagini care au legătură cu mirosurile, de exemplu o schiță a unei persoane care își ține nasul. Prin expunerea instrumentelor de căutare digitală la o succesiune de imagini similare, cercetătorii pot crea un algoritm care să recunoască gesturile din alte ilustrații, mai informează publicația britanică.

În cele din urmă, această muncă va permite colectarea unei enciclopedii a mirosurilor istorice, un element secundar al proiectului condus de Dr. William Tullett de la Anglia Ruskin din Cambridge. Aceste mirosuri vor explica schimbările mediului și vor oferi o perspectivă asupra vieții celor implicați. Cercetătorii susțin că ar trebui să fie păstrate pentru posteritate și indiciile olfactive, nu doar cele vizuale, fizice și scrise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel