Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-a revizuit marţi prognozele privind creşterea economiei mondiale în 2019, sfătuind statele membre să evite de urgenţă un război comercial, pe fondul disputelor dintre China şi SUA, şi să îşi unească eforturile pentru a relansa economia mondială, informează AFP, potrivit Agerpres.
Conform celor mai recente prognoze ale OECD, economia mondială ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,2%. Acesta ar fi cel mai slab ritm de creştere înregistrat de economia mondială după 2016, în condiţiile în care în precedentele estimări din luna martie, OECD miza pe un avans de 3,3%. Economia mondială ar urma să înregistreze performanţe mai bune anul viitor, când este preconizată o creştere de 3,4%, însă doar cu condiţia ca SUA şi China să renunţe la majorările de tarife vamale anunţate la începutul acestei luni.
'Economia mondială fragilă este destabilizată de tensiunile comerciale. Creşterea se stabilizează dar economia este slăbită şi sunt riscuri serioase la orizont. Guvernele trebuie să colaboreze pentru a asigura o revenire la o creştere mai solidă şi mai sustenabilă', a declarat economistul şef al OECD, Laurence Boone, înaintea reuniunii anuale a organizaţiei care va avea loc miercuri şi joi la Paris. Pe fondul riscurilor de război comercial, OECD a cerut statelor 'să îşi regleze conflictele via o mai mare cooperare internaţională şi să îmbunătăţească cadrul juridic internaţional', o aluzie implicită la o reformă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
Mesajul instituţiei este cu atât mai urgent cu cât trage un semnal de alarmă asupra riscurilor la adresa creşterii mondiale care provin de pe urma tensiunilor comerciale, incertitudinilor politice, turbulenţelor de pe pieţele financiare şi a încetinirii economiei chineze, care ar putea afecta investiţiile, salariile şi consumatorii. La fel cum a făcut şi Fondul Monetar Internaţional, care în luna aprilie a cerut Germaniei să relanseze creşterea în Europa, OECD a invitat ţările care dispun de marja de manevră bugetară să 'investească în infrastructuri', fără a cita însă în mod explicit Berlinul.
Pentru zona euro, OECD recomandă 'combinarea măsurilor structurale şi a celor bugetare pentru a relansa activitatea'. OECD şi-a menţinut estimările privind evoluţia economiei zonei euro în acest an la 1,2%, în condiţiile în care prognozele referitoare la Germania au fost lăsate nemodificate la 0,7% în acest an şi la 1,1% pentru anul următor. Nici în cazul Franţei, OECD nu şi-a modificat estimările, mizând în continuare pe un avans de 1,3% atât în acest an cât şi pentru anul următor. În schimb, OECD şi-a îmbunătăţit prognozele privind Italia, care ar urma să înregistreze o creştere zero în loc de o contracţie de 0,2%, şi Marea Britanie, în cazul căreia este preconizată o creştere de 1,2% în acest an, faţă de 0,8% cât estima anterior. Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 35 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu