Ofensiva Gazprom, mișcare strategică pe piața combustibililor, ar putea îngenunchea România

Alegeri prezidentiale 2024

 O știre a trecut neobservată în scandalul politic din România. Gigantul Gazprom și-a anunțat intenția de a atinge până la sfârșitul anului  o cotă de 10%  pe piața carburanților din România. Directorul Ileana Sorina Băltațu a spus că în viitorul apropiat se va dubla numărul benzinăriile existente în țara noastră.

În prezent, Lukoil deține peste 20% din piață, iar Rompetrol circa 20 de procente. Firma româno-austriacă OMV Petrom a reușit să păstreze o cotă de 35 %, restul fiind împărțit între actorii mai mici de pe piața carburanților.

Dacă planurile rușilor de la Gazprom se vor materializa, în acest an, companii din țări controlate de Vladimir Putin vor deține peste 50% din piața românească de combustibili.

Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan va domina piața de profil de la noi.

Producția OMV Petrom acoperă 40 la sută din necesar, restul fiind importuri, mai ales din Rusia și Kazahstan. Fără investiții susținute, nivelul producției se va prăbuși, însă, în doar câțiva ani. Toate cele 11.400 de sonde din România abia egalează producția unei singure sonde din Irak sau a două sonde din Norvegia, potrivit PWC. În fiecare an, producția de petrol extras din România scade cu 10%, estimările fiind că fără investiții de circa 10 miliarde, în următorii 11 ani, țara noastră nu va mai avea petrol din producție internă.

Ca urmare, rețelele de distribuție vor fi acaparate de firme rusești, în vreme ce producția scade dramatic, orientându-ne spre importuri.

Riscurile geostrategice nu sunt de neglijat. Teoretic, o companie cu forța financiară a OMV Petrom poate acoperi piața și în cazul unei ”blocade” din partea firmelor rusești, dar nu are capacitate de distribuție dacă achizițiile Gazprom cresc în același ritm. Prețul va fi cel mai mult influențat. În prezent, în România se vinde benzină la cel mai mic preț din UE. Marja în care firmele rusești ar putea crește prețul nu e foarte mare, depinzând de cotațiile internaționale și prețurile în țările din jur. Totuși, o scumpire cu 10% nu ar fi de neglijat, mai ales dacă vânzările vor depinde doar de import.

În aceste condiții, investițiile în producție sunt vitale, pentru a nu ajunge să depindem de Est, ca și în cazul gazelor naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel