Autorităţile semiautonome kurde din Siria au anunţat miercuri 'o mobilizare generală timp de trei zile' pentru a face faţă ameninţării Turciei cu o ofensivă, îndemnându-i la 'rezistenţă' pe locuitorii din nord-estul teritoriului sirian, în acest context ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat că politica SUA în Siria riscă 'să dea foc' regiunii, informează AFP.
În ultimele zile, tensiunea a crescut la un nivel superior la frontiera între Turcia şi Siria. Ameninţând să lanseze o operaţiune militară împotriva unei miliţii kurde siriene, Ankara a comasat întăriri şi a trimis vehicule blindate în acest sector. 'Proclamăm stare de mobilizare generală timp de trei zile în nord-estul Siriei', a anunţat administraţia semiautonomă kurdă într-un comunicat.
'Cerem tuturor componentelor poporului nostru să meargă spre zona de frontieră pentru a asigura rezistenţa în acest moment istoric delicat', potrivit textului. Arătând cu degetul spre SUA, marele lor aliat, dar de asemenea spre ONU, Rusia şi Uniunea Europeană, comunicatul kurd le atribuie 'întreaga responsabilitate' în cazul unei 'catastrofe umanitare' în regiunea lor. Aliată a Washingtonului în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, principala miliţie kurdă - Unităţile de apărare a poporului (YPG) - este considerată de către Ankara drept o grupare 'teroristă'.
Casa Albă şi-a înmulţit în ultimele zile declaraţiile contradictorii. SUA au început o retragere a trupelor lor din unele zone de frontiera care riscă să fie vizate de ofensiva turcă. În faţa indignării pe scena internaţională şi chiar în propria sa tabără, preşedintele american Donald Trump şi-a reorientat discursul, asigurând că nu i-a 'abandonat' pe kurzi. Ministerul Apărării turc a indicat marţi că 'toate pregătirile în vederea unei operaţiuni au fost încheiate'.
Directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, scria marţi în Washington Post că soldaţii turci vor 'trece frontiera siriano-turcă în scurt timp'. Potrivit cotidianului turc Hürriyet, Statul Major al armatei Turciei aşteaptă să se încheie retragerea forţelor americane din zona vizată. Turcia are în vedere într-o primă etapă să preia controlul asupra unei fâşii de teritoriu cu o lungime de 120 de kilometri şi să avanseze cu aproximativ 30 de kilometri, între oraşele Tal Abyad şi Ras al-Ain, potrivit Hürriyet. Kurzii din regiune 'sunt foarte îngrijoraţi' după anunţul american privind retragerea trupelor, 'ei se tem că aceasta va aprinde întreaga regiune'. 'Trebuie să evităm cu orice preţ un astfel de scenariu', a declarat Serghei Lavrov, aflat într-o vizită în Kazahstan. Ministrul rus a denunţat 'contradicţiile' SUA şi 'incapacitatea (lor) de a ajunge la un compromis', asigurând că 'americanii şi-au încălcat promisiunile de mai multe ori'.
Potrivit lui, sprijinul Washingtonului pentru kurzi în Siria în ultimii ani a 'provocat furia populaţiilor arabe care trăiesc tradiţional în aceste zone'. 'Este un joc periculos', a apreciat Lavrov, potrivit AFP. Toate problemele din nord-estul Siriei trebuie să fie rezolvate prin dialog între guvernul central şi reprezentanţii kurzilor, a declarat ministrul de externe rus, citat de RIA Novosti, adăugând că Rusia va depune toate eforturile pentru începerea unui dialog între kurzi şi Damasc, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News