Ofensiva ucraineană de la Kursk: Un succes major, cu un cost uriaș. Povestea soldaților care au reușit să destabilizeze Rusia și să înfurie regimul Putin

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Soldații care au reușit să destabilizeze Rusia în Kursk au povestit prin ce au trecut în timpul acestei operațiuni.

Vasyl a intrat doar câțiva kilometri în teritoriul rus când a auzit sunetul unui drone care se apropia, încărcată cu explozibili. Avea doar câteva secunde pentru a reacționa. „A fost foarte rapid. Am alergat spre copaci și apoi a fost o explozie la un metru sau doi de mine,” a povestit soldatul ucrainean.

„Mă uit în jos și văd că am bucăți din ea în picior. Nu știu ce se întâmplă, așa că îmi aplic un garou și încerc să ies,” le-a spus Vasyl – poreclit Bumblebee – celor de la CNN în Sumy, orașul ucrainean din nord unde se recuperează după răni.

Kievul a lansat incursiunea surpriză în regiunea Kursk din Rusia luna trecută, luând Moscova prin surprindere și avansând rapid aproximativ 30 de kilometri de la graniță. Însă campania s-a încetinit și, joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că Rusia a lansat „acțiuni de contraofensivă.”

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ruse au „pătruns” în regiunea Kursk, capturând 10 localități.

În zilele care au precedat acest contraatac, CNN a vorbit cu 14 soldați ucraineni din cinci unități diferite care au fost desfășurați în Kursk ca parte a incursiunii. Patru dintre ei au fost răniți în operațiune și se recuperează în prezent în spitale din Ucraina, în timp ce ceilalți 10 continuă să desfășoare misiuni în Rusia. Aceștia includ infanteriști, membri ai unei unități de drone, șoferi de vehicule blindate și ingineri de combatere de pe front.

Majoritatea au solicitat să rămână anonimi sau să fie identificați doar după prenume și poreclă, având în vedere natura sensibilă a subiectului și preocupările legate de securitate.

"Rusia trimite multe trupe și artilerie (în Kursk). Avem mulți băieți care au fost uciși și multe echipamente distruse"

Toți cei 14 au spus că acțiunea din Kursk a fost o operațiune dificilă, cu rate ale pierderilor comparabile cu alte părți ale frontului. Au menționat că situația se înrăutățește după cinci săptămâni și unii chiar au pus la îndoială decizia de a lansa incursiunea într-un moment în care Ucraina se lupta să apere orașele și localitățile esențiale din estul țării.

„Va deveni din ce în ce mai greu. Vor fi mai multe focuri de artilerie, mai mulți soldați și vor avea loc bătălii foarte mari și dificile, dar trebuie să facem tot ce putem pentru a ne îmbunătăți poziția – Ucraina vrea pace, dar pacea va veni atunci când vom câștiga, nu când vom pierde,” a spus Vasyl.

„Rusia trimite multe trupe și artilerie (în Kursk). Avem mulți băieți care au fost uciși și multe echipamente distruse,” a adăugat el.

Oficialii ucraineni au declarat că Moscova a trimis aproximativ 30.000 de soldați în regiunea Kursk. Doi ofițeri familiarizați cu situația au spus că aceste întăriri includ soldați din desființata Companie Militară Privată Wagner. Ofițerii cred că aceștia au fost redislocați din Africa de Vest.

Mercenarii Wagner trebuiau să fie oficial integrați în armata rusă după moartea liderului Wagner, Yevgeny Prigozhin, anul trecut. Cu toate acestea, soldații ucraineni care operează în Kursk au spus că luptătorii Wagner sunt ușor de distins de restul trupelor ruse, deoarece au echipamente mult mai bune și sunt mai bine antrenați decât soldații obișnuiți.

Liderul cecen Ramzan Kadyrov a afirmat, de asemenea, la scurt timp după începerea incursiunii, că unitatea de forțe speciale cecene Akhmat se afla în zonă.

Dmytro, comandantul lui Vasyl care supraveghează batalionul ucrainean Nightingale, a spus pentru CNN că unitatea sa a găsit și steaguri și insignii Wagner în zonă – lucru confirmat și de alți soldați.

Deși Rusia a reușit să recâștige controlul asupra unor așezări mici în ultimele zile, Ucraina controlează în continuare majoritatea teritoriului pe care l-a preluat în primele zile ale incursiunii, conform unei evaluări efectuate de Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de monitorizare a conflictelor bazat în SUA.

"Realizări tactice"

Operațiunea din Kursk a oferit ucrainenilor un imens impuls moral, fiind prima mare victorie strategică a Kievului de la eliberarea Hersonului în noiembrie 2022.

Aproape toți soldații cu care CNN a discutat au spus că a meritat durerea de a-i oferi Rusiei o lecție pe propria ei piele.

„A fost un sentiment bun. Rusia este una dintre cele mai mari țări, ca teritoriu, populație și dimensiunea armatei sale. Și au bombe nucleare. Noi nu avem mulți oameni și suntem în război de 10 ani, din momentul în care Rusia ne-a atacat și a ocupat părți din regiunile Luhansk și Donetsk”, a spus Vasyl, referindu-se la sprijinul Moscovei pentru separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei în 2014, când Peninsula Crimea a fost de asemenea anexată ilegal de Kremlin.

„Și acum vedem că, chiar și după tot acest timp, putem ataca teritoriul Rusiei și să spunem lumii întregi: ‘Nu vă temeți. Fiți curajoși. Fiți puternici și inteligenți’ ”, a spus Vasyl.

Dmytro, al cărui apelativ este Kholod – sau Cold în ucraineană – a oferit o evaluare simplă: „Doamne, da! Așa a fost sentimentul când am văzut tancurile noastre trăgând asupra pozițiilor rusești. Ei și-au ridicat mâinile, am luat mulți prizonieri.”

Într-un interviu exclusiv acordat CNN săptămâna trecută, comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a oferit cea mai detaliată explicație de până acum despre raționamentul din spatele incursiunii. El a spus că scopul acesteia a fost de a împiedica Rusia să folosească Kursk ca platformă pentru o nouă ofensivă, de a devia forțele Moscovei din alte zone, de a crea o „zonă de securitate” și de a preveni bombardamentele transfrontaliere asupra civililor, de a lua prizonieri de război și, într-adevăr, de a stimula moralul trupelor ucrainene și al națiunii în ansamblu.

În același timp, Zelenski a spus că un alt obiectiv al operațiunii a fost să arate aliaților occidentali ai Kievului că, cu sprijinul adecvat, armata sa poate să riposteze și, în cele din urmă, să câștige războiul.

Ucraina a fost sub presiune pe frontul estic în mare parte din acest an și încă se luptă să își revină după marile eșecuri cauzate de întârzierile în livrarea asistenței militare din partea SUA.

Ofensiva de la Kursk, care a venit ca o surpriză chiar și pentru unii dintre cei mai apropiați aliați ai Ucrainei, a fost apreciată de oficialii occidentali. Sâmbătă, directorul CIA, Bill Burns, a numit-o „o realizare tactică semnificativă”. „Nu a fost doar un impuls pentru moralul ucrainean. A expus unele dintre vulnerabilitățile Rusiei lui Putin și ale armatei sale”, a spus Burns, vorbind la Londra.

O victorie mare a fost necesară și binevenită în Ucraina. Dar soldații implicați în operațiune care au vorbit cu CNN au spus că a fost o acțiune dificilă.

Deprivare de somn, teroare și lupte armate

Un soldat, cu apelativul Fin, a spus că fortificațiile rusești au fost construite foarte bine, combinând diferite tipuri de măsuri defensive – de exemplu, prin plasarea minelor sub obstacolele antitanc cunoscute sub numele de dinți de dragon.

Întreaga lui echipă – patru bărbați cu ani de experiență – era complet epuizată, a spus el. Ei au fost printre primele unități care au trecut în Rusia, având sarcina de a curăța de mine și de a dezmembra apărarea înainte de sosirea unităților de infanterie și artilerie ucrainene. Au petrecut două săptămâni în interiorul Kurskului, lucrând non-stop. Au prins doar câteva ore de somn, fiind mereu în alertă.

Au fost multe victime, au spus ei. Un soldat a indicat spre cizmele sale și a spus că se pot lua „multe mostre de ADN” de la ele. „ADN ucrainean, din păcate”, a spus el.

Fin a spus că faptul că operau pe un teritoriu străin, într-o zonă pe care nu o cunoșteau, a făcut ca misiunea lor să fie deosebit de provocatoare. Cele mai multe dintre unitățile implicate în operațiunea de la Kursk au fost redislocate din alte părți ale frontului, din zone pe care le-au cunoscut extrem de bine în ultimii doi ani și jumătate.

Un membru al echipei unui transportor blindat (APC) care ducea trupe de infanterie ucrainene în jurul regiunii Kursk a spus pentru CNN că unitatea sa a fost trimisă acolo din Chasiv Yar, de pe frontul estic, unde ar fi putut „conduce cu ochii închiși de la o poziție la alta.”

În Kursk, el și echipa sa s-au rătăcit.

„Am ajuns în (orașul rus) Sudzha, unde a trebuit să-l așteptăm pe comandantul nostru să ne găsească,” a spus el, adăugând că vizibilitatea scăzută și lipsa de cunoștințe despre teren au făcut navigația extrem de dificilă. Mai multe unități au spus pentru CNN că navigația și comunicația între unități și comandanții lor au fost o problemă majoră în Kursk.

Cu semnalele GPS și de telefon mobil blocate, ucrainenii s-au bazat pe serviciul de internet Starlink. Dar au descoperit că serviciul nu funcționează deloc în anumite părți ale regiunii Kursk.

Membrul echipei APC a spus că aceste întreruperi de comunicație înseamnă că nu au putut contacta comandantul lor timp de multe ore.

Zona a suferit de secetă timp de câteva luni, iar terenul este acum foarte uscat, ceea ce face și mai dificilă deplasarea cu vehicule grele care ridică praf. Membrul echipei APC și comandantul său au vorbit cu CNN în nordul Ucrainei, unde se recuperau după mai multe răni. Ele au fost cauzate atunci când două vehicule blindate ucrainene s-au ciocnit din cauza vizibilității extrem de reduse și a lipsei de semnal de navigație.

Dacă linia de control rămâne în mare parte neschimbată, bătălia din regiunea Kursk ar putea începe în curând să semene cu părțile frontului din estul Ucrainei. Ambele armate pot ajunge în scenariul în care să lupte din greu pentru fiecare metru de teren.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, un soldat și echipa sa îndepărtau apărarea rusă și curățau câmpurile de mine pentru a permite infanteriei ucrainene să avanseze mai adânc în Rusia. Acum, a spus el, fac exact opusul: pun mine și pregătesc apărarea cu scopul de a opri trupele rusești să împingă înapoi.

"Controlează-ți frica"

Așa cum au spus toți soldații cu care CNN a vorbit, Vasyl și comandantul său, Kholod, nu aveau nicio idee că vor ajunge în Rusia atunci când au fost redislocați în regiunea Sumy din Pokrovsk, din est.

„Toți am crezut că rușii vor veni aici, pentru că nu aveam mult timp. A fost o întâlnire și comandantul meu mi-a spus că trebuie să ajungem în Sumy în trei zile,” a spus Kholod.

„Și apoi, în ziua în care a început totul, eram într-o întâlnire cu alți comandanți și mi-au arătat harta și mi-au spus ce vor face, pe unde vor merge, ce vor ambusa, și am înțeles că ne îndreptăm spre Rusia.”

Vorbind cu CNN, Vasyl a spus că nu s-a gândit prea mult la misiune – sau la faptul că s-a rănit în timpul acesteia – preferând să rămână în prezent.

„Asta este războiul. Suntem soldați și trebuie să facem tot ce putem pentru a ne proteja țara. Această acțiune face parte dintr-un plan mare și nu m-am întrebat de ce sunt aici”, a spus el.

Așezat pe o bancă în Sumy, cu piciorul bandajat întins ,Vasyl a spus că linia de front era plină de drone explozive rusești în ziua în care a fost rănit. „Câțiva băieți dintr-o altă unitate au venit pe aici și le-am spus să fie atenți, pentru că era o capcană de drone acolo… și exact în acel moment, bang,” a spus acesta.

Colegii săi i-au spus că a fost norocos că a supraviețuit. Kholod, care a fost unul dintre primii care au ajuns la el după explozie, i-a lăudat calmul după atac.

Vasyl a spus că aceasta este pur și simplu natura sa. „Cel mai important (lucru) atunci când ești foarte speriat este să fii în control. Dacă poți controla frica ta, totul va fi bine,” a spus el.

Medicii i-au spus că este prea riscant să îndepărteze unele dintre fragmentele de șrapnel.

„Doctorul a spus că fragmentele vor rămâne în corpul meu, sunt prea dificile de îndepărtat, este mai bine să rămână acolo. Am spus ‘OK, OK, tu ești doctorul,’” a completat Vasyl, fără să clipească la ideea de a trăi restul vieții cu resturi de explozive rusești înfipte în el.

„Așa că, ce dacă,” a adăugat el. „Nu voi deveni rus din cauza acestor fragmente. Nu funcționează ca la vampiri!”, a glumit într-un final soldatul, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel