Ofensiva ucraineană în regiunea Kursk: Peste 76.000 de persoane evacuate, luptele continuă pentru a cincea zi

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Peste 76.000 de oameni au fost evacuaţi din zonele aflate în regiunea rusă Kursk la frontiera cu Ucraina, după ce forţele ucrainene au făcut o incursiune în această săptămână, a anunţat Ministerul local pentru situaţii de urgenţă.

Rusia duce lupte intense contra a mii de soldaţi ucraineni la circa 20 de kilometri în interiorul regiunii Kursk, după ce marţi forţe ucrainene au efectuat o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă.

"Instituţiile statului iau măsuri suplimentare pentru a garanta securitatea cetăţenilor, menţinerea ordinii publice şi consolidarea apărării antiteroriste a instalaţiilor", a menţionat guvernul rus.

Luptele în numeroase puncte din regiunea Kursk continuă sâmbătă pentru a cincea zi consecutiv după ce armata ucraineană a lansat o ofensivă mecanizată peste graniţă, dar relatările despre situaţia de pe teren sunt contradictorii şi nu oferă multe detalii.

Armata rusă continuă să trimită astfel de întăriri şi unităţi de armament greu, tancuri, blindate, artilerie şi lansatoare de rachete, dar pare încă reticentă să deplaseze în Kursk unităţi experimentate de pe frontul din interiorul Ucrainei. În opinia unor comentatori, dislocarea acestor unităţi ar fi scopul urmărit de Ucraina prin incursiunea surpriză în Kursk pentru a opri înaintarea trupelor ruse ce continuă pe frontul din estul Ucrainei şi ameninţă oraşe-cheie.

De partea sa, armata ucraineană recurge la bombardamente intense asupra trupelor ruse trimise ca întăriri, folosind artileria şi dronele. Potrivit Moscovei, fragmente dintr-o dronă ucraineană doborâtă au căzut în perimetrul centralei nucleare Kursk, situată la circa 60 de kilometri de graniţă şi în direcţia căreia atacă trupele ucrainene, potrivit Agerpres.

Moscova vs. Kiev

Vladimir Putin a descris recentele atacuri ucrainene din regiunea Kursk ca fiind o „provocare de mare amploare”. El a făcut aceste afirmații în contextul incursiunii semnificative a forțelor ucrainene, care ar fi inclus până la 1.000 de soldați, tancuri și vehicule blindate. În urma acestor atacuri, guvernatorul regiunii Kursk a declarat starea de urgență și a întărit măsurile de securitate, inclusiv în jurul centralei nucleare din apropiere.

Autoritățile ruse susțin că au reușit să împiedice avansarea trupelor ucrainene mai adânc pe teritoriul rus și continuă să desfășoare operațiuni militare pentru a elimina forțele ucrainene din zonă. Situația a dus la evacuarea a câteva mii de oameni și la pierderi semnificative de vieți omenești.

Autoritățile de la Kiev nu au recunoscut oficial implicarea în atacurile asupra regiunii Kursk, păstrând o poziție ambiguă. Deși nu există o declarație clară din partea președintelui Volodimir Zelenski sau a altor oficiali ucraineni, Ucraina a subliniat în repetate rânduri dreptul său de a se apăra și de a contraataca pe teritoriul rus, în contextul invaziei continue a Rusiei asupra Ucrainei.

În general, Kievul consideră că orice presiune pusă asupra Rusiei contribuie la atingerea unei „păci juste” prin mijloace de forță. În plus, Ucraina susține că atacurile asupra teritoriului rus sunt o parte a dreptului său legitim de autoapărare, recunoscut de dreptul internațional, conform declarațiilor unor reprezentanți ai Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel