Dacă stai peste şase luni în Germania, ai dreptul la asistenţă socială.
Joi 3 decembrie, cei patru judecătorii de la al 4-lea Senat al Curții Federale Sociale din Kassel au decis că orice cetăţean comunitar care cel puţin dă impresia că vrea să muncească în Germania are dreptul la asistenţă socială, după şase luni de şedere, scrie ȘtiriDiaspora.
"Aceasta este mai mult decât o părere, este o revoluție socio-politică", scrie Jan Fleischhauer în Der Spiegel, dând chiar exemplul unui român: "Cine, de exemplu, vine din România, trebuie să reziste doar o jumătate de an, pentru a obţine ceea ce instanța de judecată a numt "şedere consolidată". Apoi, el se poate adresa celui mai apropiat birou de asistenţă socială pentru a cere sprijin financiar. Nu contează dacă el a încercat în mod serios să găsească un loc de muncă. Această asistență guvernamentală îi va fi acordată pe tot timpul vieţii, esențial este ca el să fi petrecut un total de mai mult de șase luni în Germania".
Lucrurile nu sunt chiar atât de simple pentru că în Germania ți se oferă de muncă. Nu primești ajutor doar pentru că ai stat șase luni acolo degeaba, ci doar dacă în această perioadă nu găsești un job potrivit calificării.
La prima vedere pare o veste bună, doar că dacă refuzi joburile care îți sunt oferite în Germania, nu mai primești asistență socială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu