Ofertele Ungariei pentru piața energetică românească, sub lupa autorităților: suspiciuni privind influența Rusiei

O ofertă ungară pentru achiziționarea unei companii energetice majore din România este în curs de analiză, pe fondul temerilor privind influența Rusiei și motivele din spatele unei sume licitate mult peste valoarea de piață. Informația a fost confirmată de ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, într-un interviu pentru Financial Times.

Citește și: BREAKING NEWS  Protestatar la CCR: „Suntem stropiți cu avioanele. Suntem pulverizați cu otravă din cer”. Îl numește pe Georgescu „român de meserie”, deși „președintele ales” a trăit 10 ani în Austria

Grupul energetic de stat ungar MVM a depus o ofertă semnificativ mai mare decât cele ale altor companii interesate de achiziționarea rețelei românești de distribuție a gazului și electricității, deținută de gigantul german Eon.

Sebastian Burduja a indicat că preluarea ar putea fi blocată din motive de securitate, similar deciziei Spaniei de anul trecut, care a oprit o fuziune feroviară cu o companie ungară suspectată de legături cu Rusia.

„Am văzut un precedent în Spania, unde o tranzacție implicând o entitate ungară a fost respinsă de un comitet similar celui din România”, a declarat Burduja. „Va trebui să luăm în considerare toate aceste aspecte pentru a ajunge la o decizie”.

Compania vizată, Eon Energie România, deservește milioane de clienți români cu gaze și electricitate, deținând o cotă de piață de aproape 50%.

Grupul ungar MVM, al doilea cel mai mare din Ungaria după venituri, a fost principalul importator de gaze rusești în Ungaria și administrează o centrală nucleară proiectată de Rusia, care este extinsă în colaborare cu Rosatom, gigantul nuclear al Kremlinului.

Oferta MVM pentru majoritatea acțiunilor Eon Energie a fost de până la 200 de milioane de euro, deși Burduja estimează că valoarea reală a companiei nu depășește 50 de milioane de euro. Ministrul Energiei a menționat că serviciile de informații vor contribui la evaluarea riscurilor asociate preluării.

„Valoarea tranzacției va fi analizată... împreună cu implicațiile potențiale asupra pieței energetice”, a precizat Burduja. „Probabil vom solicita și un punct de vedere din partea instituțiilor de securitate națională”.

Burduja a subliniat că România nu va permite intrarea gazului rusesc pe piața națională, adăugând că țara își exploatează resursele proprii de gaze naturale și achiziționează suplimente pe piața spot.

Premierul ungar Viktor Orban a fost criticat pentru poziția sa față de sancțiunile UE împotriva sectorului energetic rus, declarând că Occidentul „își dă singur foc la valiză” prin refuzarea gazului ieftin.

În decembrie, Orban a discutat despre tranzacția MVM cu premierul român Marcel Ciolacu, menționând că „există aspecte restante” care trebuie clarificate. Orban a propus crearea unui grup comun pentru a asigura transparența procesului.

Deși compania MVM a declarat că va colabora cu autoritățile române, aceasta a refuzat să comenteze detalii despre tranzacție, subliniind că portofoliul său regional de achiziții de gaze este diversificat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel