Dumitru Alaiba, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe a Parlamentului, a vorbit despre aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova.
Deputatul PAS, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe a Parlamentului, Dumitru Alaiba, vine cu informații suplimentare privind mesajul postat anterior despre renunțarea, începând cu anul 2023, la contractul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom.
Potrivit deputatului, în cazul în care concernul rus va respecta prevederile stipulate în acord, atunci contractul ar putea fi executat și în următorii ani.
„Văd că au poposit mai mulți comentatori ostili care din cele de mai sus citesc cuvântul „reziliere”. Așa cuvânt nu este. Nu se intenționează nicio reziliere atâta timp cât condițiile sunt acceptabile. Repet ce am zis: e ultima iarnă în care kremlinul ne poate șantaja energetic”, a precizat el, conform Deschide.
Republica Moldova va renunța începând cu anul viitor la contractul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, într-o postare pe pagina sa de Facebook, care a menționat că ”ne așteaptă o iarnă grea”.
”O să trecem de această iarnă, oricât de greu ar fi. Și da, personal cred că regimul terorist de la Kremlin va face ca să ne fie cât mai greu. Așa kremlinul ne-a pedepsit totdeauna atunci, când am luat decizii care nu au plăcut acolo. Însă știu că asta e ultima iarnă în care kremlinul ne va mai putea șantaja energetic. Din 2023 e goodbye Gazprom. Trebuie doar să ducem până la capăt cele începute. Și vom fi bine” a scris Alaiba.
Deputatul PAS nu a menționat însă de unde va cumpăra Republica Moldova gaze naturale și la ce preț. Drept reacție, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a amintit pe canalul său de Telegram că Republica Moldova a încheiat un contract cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani.”Actualul contract dintre Moldovagaz și Gazprom pentru livrarea gazelor naturale a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani. Încetarea sa poate fi realizată doar în baza unor motive stabilite contractual și în conformitate cu anumite proceduri. Potrivit regulamentului pieții energetice moldovenești, furnizorii și consumatorii au dreptul să schimbe furnizorul de bază, dacă noul furnizor oferă condiții mai bune decât cele ale Gazprom” a scris Ceban.Actualul acord cu compania rusească a fost negociat și semnat acum un an de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, mai precizează aceeași sursă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu