Prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI spune că Federația Rusă e pregătită să ajute Transnistria în cazul unui atac.
Contingentul militar rus din Transnistria este capabil să respingă orice lovitură, iar președintele R. Moldova, Maia Sandu, este conștientă de acest lucru. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru TASS de către prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții, Viktor Vodolațki, care și-a exprimat convingerea că Ucraina nu va ataca Transnistria.
”Ideea că Zelenski ar putea ataca Transnistria este o prostie a unui om nebun. El nu o va ataca niciodată, nu se va întâmpla acest lucru. Contingentul pe care îl avem acolo va ține piept oricărui atac, dar, desigur, și noi îi vom ajuta. Asta pentru că oamenii noștri sunt acolo, armata noastră rusă, nu o vom părăsi. Sandu știe despre asta și din această cauză nu face astfel de declarații” a spus el.
În ultimele luni s-au produs mai multe provocări în regiunea separatist, printre care un presupus atac asupra clădirii așa zisului Minister al Securității al Transnistriei, explozii la stația de radio de la Maiak sau de la aerodromul militar de lângă Tiraspol.
Ulterior, așa zisul președinte al regiunii separatist, Vadim Krasnoselski, a declarat că au fost găsite indici precum că atacurile ar fi fost organizate de persoane din cadrul serviciilor de securitate ale R. Moldova și Ucrainei.
În replica, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a declarat că, în cazul în care Transnistria va ataca Ucraina, armata sa va da o lovitură puternică și rapidă, scrie Deschide.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Occidentul că se foloseşte de criza alimentară, încercând să dea vina pe Rusia, pentru a institui o prezenţă navală NATO în Marea Neagră, relatează EFE.
'Anumite încercări ale partenerilor noştri de a lega problema aprovizionării pieţei mondiale cu cereale şi îngrăşăminte ruseşti de deblocarea porturilor ucrainene sunt menite să ascundă planurile lor de a aduce forţe navale NATO aici (în Marea Neagră) şi de a crea un mecanism de export de cereale care să fie controlat de Alianţa Nord-Atlantică', a declarat el într-o conferinţă de presă.
Lavrov s-a declarat convins că un astfel de scenariu 'nu se va întâmpla niciodată pentru că statele riverane Mării Negre înţeleg perfect ceea ce se întâmplă'.
Rusia şi Turcia, potrivit şefului diplomaţiei ruse, care 'respectă pe deplin' Convenţia de la Montreux din 1936, ce reglementează trecerea din Marea Mediterană în Marea Neagră, au propus mecanisme pentru 'rezolvarea crizei alimentare create artificial, într-un mod destul de nedureros pentru toţi'.
'Încercările de a crea în mod deliberat această criză sunt inadmisibile. Nu există probleme în privinţa exportului nostru de cereale, îngrăşăminte, cu excepţia acelor probleme create de sancţiunile occidentale care, de fapt, au creat bariere ilegale în domenii precum închirierea de nave, plata serviciilor şi escalele portuare, printre altele', a declarat Lavrov (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu