OFICIAL - Erupţia vulcanului Tonga, cea mai puternică explozie a secolului XXI

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Erupţia vulcanului Tonga de la începutul anului 2022 a fost catalogată drept cea mai puternică explozie a secolului XXI. 

De asemenea, aceasta a fost pusă pe picior de egalitate cu cele mai mari erupţii din istorie. După ce a aruncat materie la 10 km cubi în jur şi a generat o undă de şoc atmosferică care a înconjurat globul de mai multe ori şi a produs un nor de cenuşă de două cât mărimea Franţei, erupţia a fost echivalată ca putere cu erupţia muntelui Pinatubo din Filipine, din 1991. 

Cercetătorii au folosit un nou algoritm pentru a identifica scara erupţiei de la vulcanul Tonga, astfel că nu a mai fost nevoie să se deplaseze la faţa locului. Indexul de explozivitate vulcanică a fost de 6, o astfel de erupţie fiind aşteptată o dată la 50-100 de ani. Cu toate astea, în vârful erupţiei, VEI-ul s-a dus la 8, iar o astfel de erupţie are loc o dată la 50.000 de ani. 

Erupţia din ianuarie 2022 a distrus 90% din insula Hunga Tonga Ha'apai, nelocuită. De altfel, această insulă apăruse în urmă cu doar 7 ani, după o altă erupţie a vulcanului, mai mică, scrie sciencealert.com.

Erupţia vulcanică din Tonga, de sute de ori mai puternică decât cea a bombei de la Hiroshima

Forţa erupţiei vulcanice produse în arhipelagul Tonga pe 15 ianuarie a depăşit-o pe cea a bombei atomice de la Hiroshima, au anunţat oamenii de ştiinţă de la agenţia spaţială americană NASA, în timp ce supravieţuitorii catastrofei au declarat că puterea acesteia le-a zguduit creierul, relatează luni AFP. 

Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a expulzat o ciupercă de fum cu o înălţime de până la 40 de kilometri în timpul erupţiei ce a fost auzită până în Alaska, la peste 9.000 de kilometri distanţă şi care a declanşat un tsunami. Potrivit NASA Earth Observatory, erupţia a fost de câteva sute de ori mai puternică decât bomba atomică americană lansată asupra oraşului japonez Hiroshima în august 1945, a cărei putere a fost estimată la aproximativ 15 kilotone (15.000 de tone) de TNT.

Cantitatea de energie eliberată de erupţie credem că a fost echivalentă cu între 5 şi 30 de megatone (5 până la 30 de milioane de tone) de TNT, a declarat Jim Garvin, om de ştiinţă în cadrul NASA, citat într-un material publicat duminică seara pe site-ul misiunii Earth Observatory. Agenţia a declarat că erupţia a şters insula vulcanică situată la aproximativ 65 de kilometri nord de capitala Tonga, Nuku'alofa.

În urma erupţiei, regatul insular cu o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori a fost acoperit cu un strat de cenuşă toxică, ce a otrăvit apa potabilă şi a distrus culturile agricole şi cel puţin două sate. De asemenea, evenimentul a provocat decesul a cel puţin trei persoane în Tonga şi a condus la moartea prin înec a două persoane din Peru, ţară ale cărei coaste au fost lovite de valuri excepţionale în urma erupţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel