„Într-o democraţie, majoritatea trebuie să respecte statul de drept. Într-o democraţie care funcţionează cum trebuie, guvernele trebuie să asigure incluziunea în cadrul procesului politic, să se angajeze într-un dialog politic cu opoziţia şi să încerce să găsească soluţii de comun acord. (...) Democraţia nu constituie domnia absolută a majorităţii, nu este o chestiune de matematică şi nici nu înseamnă a înregistra puncte faţă de echipa adversă”, a declarat preşedintele APCE, la Conferinţa internaţională „Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”, care are loc la Palatul Cotroceni.
Potrivit Agerpres, el a subliniat că opoziţia nu trebuie să recurgă sistematic la boicot parlamentar.
[citeste si]
„Majoritatea are dreptul şi responsabilitatea de a guverna, nu trebuie însă uitat rolul crucial al opoziţiei parlamentare - prin funcţia sa de control de fapt reîntăreşte sistemul de echilibru şi control şi contribuie la transparenţa procesului politic, permite o dezbatere politică mai bogată şi oferă posibilitatea unei alternative în viitor. (...) Opoziţia are dreptul de a se opune părerilor Guvernului, dar recurgerea sistematică la acest boicot parlamentar privează ţara de funcţionarea puterii legislative şi poate duce la o deteriorare a climatului politic”, a arătat Pedro Agramunt.
Preşedintele APCE a susţinut că majoritatea şi opoziţia trebuie să se abţină de la acţiuni de delegitimizare în faţa electoratului.
„Numai dacă majoritatea şi opoziţia lucrează împreună vor putea să creeze încredere în sistemul politic”, a subliniat el.
Pedro Agramunt a pledat pentru necesitatea unor democraţii puternice în contextul actual.
"În aceste timpuri grele avem nevoie de democraţii puternice, care să fie pregătite să facă faţă provocărilor momentului cu care ne confruntăm - creşterea populismului de la dreapta la stânga spectrului politic, ameninţările teroriste, nevoia de a veni cu un răspuns viabil la problema migraţiei şi a fluxurilor migratorii în linie cu tradiţiile umanitare ale Europei şi a drepturilor omului. Interacţiunea între majoritate şi opoziţie în Parlament este testul de turnesol al unei bune funcţionări a democraţiei", a mai afirmat preşedintele APCE.
Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, a declarat, joi, că instituţia pe care o reprezintă susţine cu putere dialogul politic din România, precizând că felul în care interacţionează, în general, majoritatea cu Opoziţia are legătură cu „sănătatea democraţiilor, credibilitatea şi stabilitatea acestora”.
„Modul în care interacţionează majoritatea şi opoziţia se leagă direct de sănătatea democraţiilor, de credibilitatea şi stabilitatea lor şi reprezintă o chestiune extrem de pertinentă în România dată fiind situaţia politică actuală, care vedem că e abordată acum prin dialog politic, un proces pe care îl susţinem cu putere, şi e o problemă pertinentă pentru Europa în general”, a afirmat Battaini-Dragoni, la conferinţa „Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”, organizată la Palatul Cotroceni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News