Oficial guvernamental din Ungaria salută autonomia Corsicii: Un exemplu pentru maghiarii și secuii din România

Foto: Pete Linforth/ Pixabay
Foto: Pete Linforth/ Pixabay

Executivul de la Budapesta a readus în atenție subiectul autonomiei maghiare în Transilvania, inspirat de propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de a acorda autonomie insulei Corsica. În contextul Zilei Autonomiei Secuilor, Katalin Szili, consilierul principal al premierului maghiar Viktor Orban, a exprimat sprijinul pentru cererile de autoadministrare ale comunităților maghiare din afara Ungariei.
 

Anunțul lui Emmanuel Macron privind instaurarea unei forme de "autonomie limitată" în cadrul Republicii pentru insula Corsica din Franța a reînviat speranțele guvernului de la Budapesta referitoare la comunitățile maghiare din afara granițelor teritoriului național.

Consilierul șef al premierului a vorbit despre poziția Uniunii Europene în ceea ce privește problemele minorităților naționale, subliniind că aceasta este incompletă atât în ceea ce privește conținutul, cât și instituțiile și că, prin urmare, este important ca maghiarii din zonele montane să aibă propria lor reprezentare în PE la alegerile europarlamentare de anul viitor.

"Președintele francez Emmanuel Macron a declarat în ultimele zile că va începe procesul de stabilire a autonomiei Corsicii, iar acest pas ar putea determina conducerea UE și comunitățile minorităților naționale să se gândească dacă aspirațiile de autonomie au de fapt dreptul de a exista", a spus Katalin Szili.

În această privință, consiliera premierului ungar Viktor Orban a făcut o declarație controversată referitoare la cererile maghiarilor pentru autonomie în Transilvania. Ea a subliniat că "există o mare nevoie de unitate a națiunii ungare".

„În mijlocul vulnerabilității globale de astăzi, există o mare nevoie de unitate a națiunii. Ziua Autonomiei Secuiești este, de asemenea, o reamintire pentru noi toți că nu putem uita nicio clipă sau pierde din vedere cererea legitimă a comunităților noastre care trăiesc în afara graniței de a-și putea decide propria soartă și de a promova astfel creșterea demografică”, a spus Katalin Szili, cu ocazia Zilei Autonomiei Secuilor din Transilvania, citat de publicația maghiară Kronika.

Insula Corsica

Vorbind în fața Adunării din Corsica în timpul unei vizite la Ajaccio, pe 28 octombrie, Emmanuel Macron a afirmat că a sosit momentul să "construim o autonomie pentru insula Corsica în cadrul republicii", conform informațiilor de la France 24.

„Trebuie să mergem înainte și pentru a face asta trebuie să includem Corsica în Constituția noastră (…) Aceasta nu va fi autonomie împotriva statului, nici autonomie fără stat”, a spus Macron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel