Guvernul României a publicat proiectul noilor măsuri fiscale.
- Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă.
- Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri;
- Băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri;
- Scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei;
- Angajații din construcții, agricultură și industria alimentara vor plăti CASS;
- Taxa pe lux de 0,3% pe proprietățile rezidențiale, mai scumpe de 500 de mii de euro si pe mijloacele de transport mai scumpe de 75 de mii de euro.
- Voucherele de vacanță vor ajunge până la 1.600 lei, dar se va plăti CASS de 10% și se vor acorda doar bugetarilor cu venituri nete sub 8.000 lei.
- Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani. CASS de 10% se va aplica și pentru „echivalentul în lei al tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, în aceleași limite și condiții, precum și cu aceleași destinații ca cele prevăzute de lege pentru acestea, acordat angajaților care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”.
O parte din contribuabilii care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit vor fi obligați la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau
2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 - Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activități de editare a altor produse software, 6201 - Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 - Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 - Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 - Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 - Activități de asistență medicală specializată, 8623 - Activități de asistență stomatologică, 8690 - Alte activități referitoare la sănătatea umană.”
Scutirea de impozit pe venit se va aplica în limita unui plafon lunar 10.000 de lei - în IT nu exista plafon înainte.
Totodată, se renunță la scutirea de contribuție CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.
În ceea ce îi privește pe angajații din IT, aceștia vor fi scutiți de contribuția la Pilonul II. Cu toate acestea, angajații din IT, dar și cei din construcții, agricultură și industria alimentară (scutiți și anterior) vor pute opta să contribuie la Pilonul II.
Companiile cu afaceri mai mari de 50 milioane de euro vor plăti impozit pe cifra de afaceri, dacă impozitul pe profit datorat este mai mic decât impozitul pe cifra de afaceri. Impozitul pe cifra de afaceri va fi de 1%, inclusiv pentru bănci.
Se instituie un impozit minim pe cifra de afaceri. Acesta se datorează, în situația în care contribuabilul înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.
În cazul instituțiilor de credit - persoane juridice române şi al sucursalelor din România ale instituţiilor de credit - persoane juridice străine, impozitul suplimentar este un impozit calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri.
Rămâne în vigoare sistemul actual de plafoane de 6, 12 sau 24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
Anterior, Ministerul Finanțelor a intenționat ca în intervalul 6-60 salarii minime, contribuția să fie plătită la venitul obținut. Sub 6 salarii nu va fi plătită contribuție la sănătate, iar pentru venituri care depășesc 60 de salarii minime, contribuția va rămâne limitată la cele 60 de salarii.
Bază de calcul:
VEZI AICI DOCUMENTUL INTEGRAL - https://media.dcnews.ro/other/202309/bun-lege-masuri-fiscal-bugetare-reducere-de-cheltuieli-evaziune--fiscala---v16-09-2023_86949000.pdf
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu