Oficial. „Războiul whiskey-ului” a luat sfârșit: Canada și Danemarca au făcut pace

Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Canada și Danemarca au soluționat, în cele din urmă, marți, „războiul whisky-ului”, care a fost purtat timp de zeci de ani.

Cele două părți au anunțat oficial un acord pentru a împărți insula Hans și pentru a crea efectiv prima graniță terestră între Canada și Europa, în cadrul unei ceremonii la Ottawa cu miniștrii de externe canadian și danez.

Împărțirea insulei în formă de rinichi și rezolvarea impasului benign de 49 de ani a fost considerată ca un model pentru soluționarea pașnică a disputelor teritoriale -- în contrast cu invazia Ucrainei de către Rusia.

„Arctica este un far pentru cooperarea internațională, unde prevalează statul de drept”, a declarat, pentru AFP, ministrul canadian de externe Melanie Joly, scrie France 24.

„Pe măsură ce securitatea globală este amenințată, este mai important ca niciodată pentru democrațiile precum Canada și Danemarca să lucreze împreună, alături de popoarele indigene, pentru a rezolva diferențele în conformitate cu dreptul internațional”.

Conflictul de pe insula Hans, care se află între Ellesmere și Groenlanda, datează din 1973, când a fost trasată o graniță maritimă între Canada și Groenlanda, parte a regatului danez.

Danezii și canadienii au vizitat stânca cu elicopterul în ultimele decenii pentru a revendica teritoriul, ceea ce a dus la proteste diplomatice, campanii online și chiar la un apel canadian de a boicota produsele de patiserie daneze.

În timpul acelor vizite ministeriale, fiecare parte planta un steag și lăsa în urmă o sticlă de whisky sau rachiu pentru ca cealaltă să se bucure, împreună cu note comice.

"Mulți l-au numit războiul whisky-ului. Cred că a fost cel mai prietenos dintre toate războaiele", a spus Joly despre disputa teritorială -- care fost condusă de nu mai puțin de 26 de miniștri de externe de-a lungul deceniilor -- la o conferință de presă cu omologul ei, Jeppe Kofod.

Kofod a spus că rezoluția sa, totuși, vine într-un moment în care „ordinea internațională bazată pe guvernare este sub presiune”, iar valorile democratice „sunt atacate”.

'A juca dupa reguli'

„Vedem încălcări flagrante ale regulilor internaționale în altă parte a lumii”, a spus Kofod, făcând aluzie la războiul din Ucraina.

„În contrast, am demonstrat cât de mult timp pot fi rezolvate disputele în mod pașnic, respectând regulile”, a spus Kofod, adăugând că speră că experiența Canadei și a Danemarcei va „inspira alte țări să urmeze aceeași cale”.

„Acest lucru trimite un semnal puternic: diplomația și statul de drept funcționează de fapt, iar acel mare rezultat poate fi obținut respectând regulile”.

În timp ce au schimbate sticlele de whiskey, marți, Joly și Kofod au râs de sugestiile că Canada ar putea adera la UE acum că cele două au o graniță terestră.

Joly a glumit că un cântăreț canadian va intra cu siguranță la următorul Eurovision Song Contest, în timp ce Kofod a oferit un călduros bun venit: „Bine ai venit, Canada, pe continentul european!”

Insula Hans, acoperită de zăpadă, este nelocuibilă, dar încălzirea globală aduce mai mult trafic de nave în Arctica și o deschide spre pescuit și explorare a resurselor -- deși poate nu în zona insulei.

Expertul Michael Byers a remarcat că „insula este atât de incredibil de îndepărtată încât să fie neprofitabilă contemplarea oricărei activități serioase acolo”.

Totuși, amânarea rezolvării acestei dispute teritoriale neobișnuite a creat un teatru politic bun în ambele țări, izbucnind înaintea alegerilor.

„A fost o dispută de suveranitate complet lipsită de riscuri între doi aliați NATO asupra unei insule nesemnificative, minuscule”, a spus Byers.

Danemarca se temea, de asemenea, că pierderea bătăliei pentru proprietate ar submina relațiile cu Groenlanda, în timp ce Canada se temea că o pierdere îi va slăbi poziția de negociere într-o dispută mai semnificativă cu Statele Unite asupra Mării Beaufort, în nord-vestul îndepărtat al Canadei, despre care se crede că este bogată în hidrocarburi.

Mai recent, premierul canadian, Justin Trudeau, „nu a făcut din suveranitatea arctică parte a mărcii sale”, spre deosebire de predecesorul său, a spus Byers: „Așa că asta a redus temperatura conflictului, cel puțin din partea noastră”.

„Dar, cel mai important, Rusia a invadat Ucraina și asta a creat un moment oportun pentru a spune lumii că țările responsabile rezolvă disputele teritoriale într-un mod pașnic”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel