Oficial. Ucraina mută Crăciunul pe 25 decembrie, distanțându-se de tradiția rusă

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Ucraina a mutat oficial sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie, distanțându-se de Biserica Ortodoxă Rusă, care sărbătorește pe 7 ianuarie.

Proiectul de lege semnat vineri de președintele Volodimir Zelenski evidențiază ruptura din ce în ce mai adâncă dintre bisericile de la Kiev și Moscova, după invazia de către Rusia a vecinului său pro-occidental, scrie The Guardian.

„Lupta necruțătoare și de succes pentru identitatea lor contribuie la... dorința fiecărui ucrainean de a-și trăi propria viață cu propriile tradiții și sărbători”, se arată într-o notă explicativă a proiectului de lege, pe site-ul parlamentului.

În mod tradițional, biserica sărbătorea Crăciunul pe 7 ianuarie, în același timp cu patriarhia Moscovei, care și-a dat binecuvântarea  pentru atacul lui Putin asupra Ucrainei. Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, este un susținător proeminent al lui Putin și a spus că soldații ruși care vor fi uciși vor fi curățați de toate păcatele lor. Anul trecut, Biserica Ortodoxă din Ucraina a permis credincioșilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie.

Scopul noii legi a fost pentru „a abandona moștenirea rusă de a impune sărbătorile de Crăciun pe 7 ianuarie”, se mai expune în notă.

Ucraina se afla sub conducerea spirituală a Moscovei din secolul al XVII-lea, dar o parte a Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a rupt de Moscova, în 2019, din cauza anexării Crimeei de către Rusia și a sprijinului pentru separatiștii din estul țării lor.

Inclusiv tabăra susținută de Rusia a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a spus că a rupt legăturile cu Moscova în mai 2022.

Trecerea la 25 decembrie face parte dintr-un proces național mai amplu de dezmembrare a simbolurilor Rusiei, Uniunii Sovietice și comunismului, care a luat amploare în 2014, când Putin a anexat Crimeea și a declanșat o revoltă pro-Moscova în regiunea de est Donbas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel