Economia zonei Euro a crescut pentru prima oară în ultimele 18 luni, al doilea trimestru al acestui an cunoscând un progres de 0,3%. Criza economică din ultimii ani a lăsat mulți bugetari fără locuri de muncă, în timp ce măsurile de austeritate au redus la sânge cheltuielile, în timp ce taxele creșteau constant.
Produsul intern brut a 17 țări din zona Euro a crescut cu 0,3% în aprilie-iunie, față de primele trei luni ale acestui an, arată un raport al agenției europene de statistică, Eurostat, informează Bussines Insider.
Datele date publicității acum erau oarecum așteptate, după ce rapoarte publicate luna trecută relevau o creștere spectaculoasă a industriilor manufacturiere și a serviciilor, în special în Franța și Germania. Revenirea pe făgașul creșterii economice se datorează și băncilor care au mai relaxat standardele după care acordă împrumuturi, dar și ”curgerii” mai lejere a creditelor.
Economia Uniunii Europene, ca a întreg ce cuprinde 28 de state, a crescut și ea cu 0,3% în al doilea trimestru.
Potrivit Wall Street Journal, motorul economic al zonei euro a fost Germania. Berlinul a scos Europa din criză, cu alte cuvinte, iar asta nu poate decât s-o ajute pe Angela Merkel, care vrea un nou mandat de cancelar, după alegerile din 22 septembrie. Un aport foarte important a avut și Franța, care a cunoscut o creștere de 0,5%, cu 0,2% mai mult decât estimau economiștii.
Probleme care rămân
Economiștii numesc raportul publicat în dimineața asta ”vești bune”. Cu toate astea, economistul londonez Jonathan Loynes scrie că cele mai slabe economii europene, mai ales cele lovite de criza datoriilor externe, sunt departe de creșterea de care au nevoie pentru a rezolva problemele șomajului și a datoriilor îngrozitor de mari.
”Poate că recesiunea s-a terminat”, a precizat el, ”dar criza datoriilor cu siguranță nu”.
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, România, stat care nu face parte din zona euro, urmărește și ea linia de creștere a restului Europei, înregistrând în al doilea trimestru al acestui an, un progres economic de 0,3%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu