Ambele părți sunt de acord cu înființarea unei comisii speciale comune privind problemele legate de minoritatea maghiară care trăiește în Zakarpattia.
Oficiali de rang înalt din Ucraina și Ungaria au avut o întâlnire în orașul Uzhhorod, luni, în contextul relațiilor tensionate dintre cele două țări.
Ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, a sosit în orașul situat în regiunea ucraineană Zakarpattia, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, și cu Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei.
După întâlnirea care a durat mai mult de șase ore, Kuleba a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune că Ucraina a convenit cu Ungaria asupra înființării unei comisii speciale comune privind problemele legate de minoritatea maghiară care trăiește în Zakarpattia.
În același timp, comentând dacă s-a stabilit o dată specifică pentru o întâlnire între președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și prim-ministrul maghiar Viktor Orban, Yermak a declarat că subiectul nu a fost discutat, dar ambele părți sunt interesate să organizeze "cât mai curând posibil" o ședință în acest sens.
"Așa cum au spus atât Peter (Szijjarto) cât și Dmytro (Kuleba), suntem cu siguranță optimiști în faptul că nu vom permite cuiva să creadă că statele vecine nu ar putea avea relații de bună vecinătate", a adăugat Yermak.
Szijjarto a spus că a sosit în Ucraina pentru a restabili relațiile de bună vecinătate, exprimând că au un drum lung de parcurs în acest sens, dar și că partea maghiară este pregătită să lucreze în această direcție.
Ministrul de Externe maghiar a afirmat că părțile au discutat probleme dificile, susținând că în Ucraina au fost adoptate legi începând din 2017 care reduc drepturile minorității maghiare din țară.
"Cerem ca minorității maghiare să i se redea toate drepturile pe care le avea înainte de 2015. Nu cerem altceva", a spus el.
Acesta a negat că s-a discutat despre subiectul finanțării UE de 50 miliarde de euro (55 miliarde de dolari) pentru Ucraina în timpul întâlnirii, declarând că acesta nu este "o problemă bilaterală" și că acest lucru va fi discutat la Bruxelles.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu