Oficiali din Ungaria și Laszlo Tokes cer protectorat asupra Transilvaniei și oprirea investiției la Roșia Montană

Prezidiu CNMT
Prezidiu CNMT

Mai mulți oficiali ungari au participat sâmbătă, la Oradea, la Adunarea Delegaților Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT). Prezent la eveniment, Laszlo Tokes a fost reales președinte al CNMT. Principalele teme abordate în timpul discursurilor au fost: protectorat pentru maghiarii din Transilvania și oprirea proiectului minier de la Roșia Montană

La începutul discursului, Laszlo Tokes a citat sloganul Ordinului "Steaua României": "eliberarea stă în credință".

"În 1989, aceasta a fost credința în care ne-am pus speranța și prin care am acționat, dar totul a ajuns într-o fundătură după un sfert de veac", a mai spus el, potrivit unui comunicat remis de CNMT.

Laszlo Tokes a precizat următoarele: "nu există o cauză ungurească ardeleană, slovacă, ucraineană sau sudistă, ci cauză a bazinului Carpatic, care trebuie reprezentată. La nivel european, e o chestiune de minoritate, iar în cadrul acesteia e nevoie de o strategie pentru minoritatea maghiară". Liderul CNMT a militat pentru elaborarea unui sistem generalizat de autonomie, pentru extinderea asistenței juridice, respectiv pentru interzicerea anti-maghiarismului. Totodată, președintele Consiliului a repetat o declarație pe care a făcut-o în vară, la Băile Tușnad, conform căreia Ungaria, ba mai mult, Europa, ar trebuie să își asume un protectorat al ungurilor din Transilvania.

Anti-Roșia Montană

Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat responsabil cu politica de stat, a declarat următoarele în discursul ei:

"Maghiarimea din Transilvania lasă în urmă un an plin de lupte și de evenimente, fie și numai dacă ne gândim la planurile de regionalizare care ar afecta negativ Secuimea, la investiția minieră de la Roșia Montană sau la tendința de îngrădire a folosirii simbolurilor naționale. În aceste lupte, CNMT a reușit să reziste la fel de bine precum în rolul menținerii permanente pe ordinea de zi a opiniei publice a subiectului autonomiei". Ea a adăugat că "Guvernul Ungariei sprijină intențiile de autonomie ale comunităților maghiare de peste hotare, dar că el nu poate acționa în locul acestora. Strategiile aferente autonomiei trebuie să fie elaborate de comunitățile respective, iar temerile legate de autonomie trebuiesc risipite".

2013, anul autonomiei

Toro T. Tibor, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), consideră că în spatele CNMT se află doi ani dificili. Asta după ce, la ultima Adunare a Delegaților a înființat PPMT "în ideea că posibilitățile (politice) civice nu sunt destul de bogate și că e nevoie de o luptă prin politică de partid în vederea atingerii țelului propus: autonomia"

"Din punct de vedere politic, 2012 a fost un an războinic, iar în campaniile electorale mișcările civice rămân mai în umbră, partidele jucând rolurile principale. Însă 2013 e anul autonomiei, iar Consiliul a dovedit că poate construi și a și organizat o serie de evenimente utile în acest sens", a spus președintele PPMT.

El a mai declarat că va continua strângerea de semnături pentru o regionalizare favorabilă maghiarimii din Transilvania, până când un număr destul de mare de oameni vor înțelege care e miza și care e diferența între regiunile de dezvoltare și cele administrative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel