Iranul furnizează armatei din Sudan drone de luptă, potrivit unor oficiali din Occident

Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash

Îngrijorările sporesc deoarece Sudan are o deschidere mare la Marea Roșie, crezându-se că Iranul caută un nou aliat în lupta împotriva SUA și Marii Britanii.

Războiul din Sudan dintre forțele loiale șefului armatei Abdel Fattah al-Burhan și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF), conduse de fostul său adjunct Mohamed Hamdan Daglo, a început la 15 aprilie 2023.

Ambele facțiuni și-au afirmat influența asupra diferitelor regiuni. Cu toate acestea, lunile recente au fost martore ale unei creșteri semnificative a RSF, care câștigă teren în detrimentul armatei și care a întâmpinat dificultăți semnificative în locații strategice cheie, în special în Darfur și Gezira.

Sudanul a primit livrări ale dronei Mohajer-6, o aeronavă fără pilot cu un singur motor fabricată în Iran, care transportă muniții ghidate cu precizie, au declarat trei oficiali occidentali, solicitând anonimat pentru a divulga informații sensibile, notează aawsat.com.

Analiza imaginilor prin satelit confirmă prezența dronei în țară

Printre probele care atestă prezența Mohajer-6 în Sudan se numără o imagine prin satelit de la 9 ianuarie a UAV-ului la baza aeriană Wadi Sayyidna, la nord de capitala Khartoum, conform lui Wim Zwijnenburg, lider de proiect la PAX, o organizație olandeză ce caută să promoveze societăți pașnice.

El a identificat, de asemenea, o antenă radio de la un centru de control într-un camion pe pista de aterizare ca o vedere obișnuită acolo unde este operat UAV-ul.

Mohajer-6 este capabilă să efectueze atacuri aer-sol, război electronic și să identifice ținte pe câmpul de luptă, conform oficialilor americani.

Înarmarea Sudanului ar spori influența militară a Teheranului în Orientul Mijlociu, unde sprijină grupuri precum cele armate din Gaza, Hezbollahul din Liban și Houthi din Yemen, precum și grupuri din Siria și Irak.

Sâmbătă, ministru sudanez de externe desemnat Ali al-Sadiq s-a întâlnit în Uganda cu primul vicepreședinte iranian, Mohamed Mokhber, în cadrul summitului Mișcării Nepartizane la Kampala.

O declarație sudaneză a menționat că oficialii au discutat despre restabilirea relațiilor bilaterale și accelerarea pașilor pentru redeschiderea ambasadelor.

Sudanul a rupt relațiile cu Iranul în 2016, dar în octombrie anul trecut, Ministerul de Externe din Sudan a anunțat reluarea relațiilor diplomatice. De atunci nu s-au întreprins pași suplimentari.

Sudanul are o fâșie strategică de 800 km pe coasta Mării Roșii. Porturile sale au devenit centrul competiției internaționale pentru puteri majore precum SUA, China, Rusia și Turcia. Creșterea influenței Iranului în Sudan a stârnit îngrijorări semnificative la nivel internațional.

"Recuperarea unui aliat în Sudan, mai ales în zona Mării Roșii, ar fi o victorie majoră pentru Iran, dar va speria și alte puteri regionale și occidentale", a declarat Alan Boswell, director de proiect pentru Cornul Africii la Grupul Internațional de Criză.

SUA au acuzat Iranul că furnizează drone Mohajer-6 Rusiei în războiul cu Ucraina. Washingtonul a extins anul trecut sancțiunile legate de Iran, invocând „ proliferarea continuă și deliberată a dronelor UAV care facilitează Rusia, aliații săi din Orientul Mijlociu și alți actori destabilizatori.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel