Oficiali ruși acuză că atacul cu drone al Ucrainei a scos din funcțiune două substații ale centralei de la Zaporojie

Centrala Zaporojie ar fi ajuns în jurisdicție rusă. Un oficial instalat de Moscova în orașul ucrainen Energodar face anunțul - Foto Pexels
Centrala Zaporojie ar fi ajuns în jurisdicție rusă. Un oficial instalat de Moscova în orașul ucrainen Energodar face anunțul - Foto Pexels

Oficiali instalați din Rusia au declarat vineri că atacurile cu drone ucrainene au scos din funcțiune două substații electrice din Enerhodar, orașul care deservește centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși și au întrerupt curentul în oraș, relatează Reuters. 

Dar un oficial de la stația ocupată Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care are șase reactoare, a declarat că aceasta nu a fost afectată de acțiunea militară.

Sâmbătă dimineața, conducerea rusă a stației a declarat pe canalul lor oficial Telegram că unele „facilități de infrastructură”, inclusiv departamentul de transport și tipografia, au suferit întreruperi în urma atacurilor.

Ei au spus că măsurile de siguranță nucleară rămân pe deplin operaționale.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că atacurile au scos la iveală disprețul președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski față de siguranța nucleară și a promis că Moscova va lua măsuri pentru a opri atacurile.

„Având în vedere incapacitatea totală a regimului Zelenski de a negocia ceva, țara noastră va lua toate măsurile necesare pentru a refuza regimului de la Kiev toate mijloacele de a efectua astfel de lovituri”, a spus Zakharova. 

Moscova și Kievul se acuză reciproc

Trupele ruse au preluat controlul centralei nucleare în primele zile ale invaziei din februarie 2022, iar Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că pun în pericol siguranța în jurul acesteia. 

Eduard Senovoz, cel mai înalt oficial din Enerhodar, a scris pe Telegram că cel mai recent atac a deteriorat a doua dintre cele două substații care alimentează orașul. Cealaltă substație a fost distrusă miercuri, a scris el.

Oficialii ucraineni nu au făcut niciun comentariu cu privire la incidente, iar Reuters nu a putut confirma în mod independent rapoartele.

Agențiile de presă ruse l-au citat pe Yevgeny Yashin, directorul de comunicații la stația Zaporojie, declarând că cel mai recent atac nu a avut niciun efect asupra centralei nucleare. Și a spus că substația poate fi reparată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel