Oficialii chinezi ar fi discutat vânzarea TikTok în SUA către Elon Musk

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Oficialii chinezi sunt în discuții preliminare privind o posibilă vânzare a Tik Tok din Statele Unite către Elon Musk.

Oficialii chinezi sunt în discuții preliminare privind o posibilă opțiune de a vinde operațiunile TikTok din Statele Unite miliardarului Elon Musk, în cazul în care aplicația de videoclipuri scurte nu va reuși să evite o interdicție iminentă, a raportat Bloomberg News luni.

Conform sursei, oficialii de la Beijing preferă ca TikTok să rămână sub controlul companiei-mamă ByteDance.

Raportul sugerează că operațiunile TikTok din SUA ar putea fi vândute fie printr-un proces competitiv, fie printr-o înțelegere stabilită de guvern, indicând că viitorul aplicației nu mai este exclusiv în mâinile ByteDance.

Guvernul chinez deține o „acțiune de aur” în ByteDance, ceea ce, potrivit mai multor membri ai Congresului american, conferă autorităților chineze influență asupra TikTok.

Conform unui scenariu, platforma de socializare X a lui Musk ar prelua controlul asupra TikTok în SUA și ar conduce afacerea împreună, potrivit raportului. Oficialii nu au ajuns încă la un consens privind modul de acțiune, a transmis Bloomberg News.

„Nu putem fi nevoiți să comentăm despre ficțiune pură”, a spus un purtător de cuvânt al TikTok, ca răspuns la raport.

Rămâne neclar cât de conștient este ByteDance de impactul discuției. Totuși, sursa susține că discuțiile s-au întâmplat în spatele ușilor închise, dar nu direct cu Musk.

TikTok a declarat anterior că participația guvernului „nu are niciun impact asupra operațiunilor globale ale ByteDance în afacerea Chinei, inclusiv TikTok”.

Elon Musk, X și ministerele chineze ale Ciberneticii și Comerțului nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Săptămâna trecută, Curtea Supremă părea dispusă să susțină o lege care ar forța vânzarea sau interzicerea TikTok în SUA până pe 19 ianuarie, din motive de securitate națională legate de China, conform The Guardian.

Lupta juridică între Tik Tok și SUA

Îngrijorarea Washingtonului se axează pe mai multe riscuri. De exemplu, datele celor 170 de milioane de utilizatori americani ai TikTok ar putea fi culese de Beijing. Astfel, se ia în calcul ipoteza că TikTok ar putea fi obligat de autoritățile chineze să îi spioneze.

De asemenea, documentele depuse au susținut că legea încalcă drepturile americanilor la libertatea de exprimare prevăzute în Constituție și au dezvăluit o cheltuială de 2 miliarde de dolari pentru eforturile de a proteja datele utilizatorilor americani.

În cadrul unui document publicat în același timp, guvernul SUA a primit puterea - descrisă ca un "kill switch" - de a suspenda TikTok în țară dacă nu respectă o serie de angajamente privind securitatea națională și datele.

"Această lege reprezintă o abatere radicală de la tradiția acestei țări de a susține un internet deschis și stabilește un precedent periculos care permite ramurilor politice să vizeze o platformă de exprimare defavorizată și să o forțeze să vândă sau să fie închisă", au declarat ByteDance și TikTok în cererea lor.

Cele două companii susțin că, dacă legea privind securitatea națională culminează cu interzicerea TikTok, aceasta ar trebui să se aplice și altor entități deținute de chinezi în SUA. Vezi toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel