La începutul dezbaterii "Coerență și transparență - exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna", Klaus Iohannis a ascultat, ridicat în picioare, Imnul secuiesc. Precizăm că înainte de acest moment a fost auzit și Imnul României.
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat acest subiect.
"Mi-e teamă că viitorul, europenismul, Occidentul este în zonă de toleranță, să știți. Ce putea să facă președintele Klaus Iohannis? (n.r. - referitor la faptul că s-a ridicat în picioare în timpul Imnului secuiesc). (...) Din moment ce prima dată a fost intonat Imnul de stat al României, după aceea oamenii de acolo au băgat un pic de culoare locală... ce putem spune în această zonă? Una este să luptăm pentru drepturile tuturor cetățenilor, inclusiv pentru drepturile minorității românești din Harghita și Covasna... În continuare cred că trebuie să luptăm pentru drepturile tuturor românilor, drepturi grav, grav încălcate de abuzurile așa numitului stat de drept, drepturi care privesc deopotrivă și români, și maghiari. Aici UDMR a avut o poziție tranșantă, așa cum nu am văzut la celelalte partide politice vizavi de încălcarea drepturilor democratice în România. Pe de altă parte, trebuie să ne uităm cu atenție și toleranță inclusiv la aceste lucruri. Cei din Covasna au vrut să intoneze Imnul ținutului secuiesc după Imnul de stat al României. Puteau să îi pună și maneaua, dacă asta doresc, nu?", a zis Bogdan Chirieac la Antena 3.
La dezbaterea "Coerență și transparență — exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna" vor participa aproximativ 300 de reprezentanți ai administrației publice locale din cele două județe, iar evenimentul se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confruntă cei din administrația locală, pe identificarea domeniilor cu potențial de dezvoltare în această zonă, dar și pe modul în care sunt puse în practică măsurile de ordin administrativ în această zonă.
Șeful statului va merge și la Catedrala Episcopală Ortodoxă "Sfântul Nicolae" și Complexul Monahal Șumuleu-Ciuc. "Președintele își dorește să sublinieze încă o dată importanța pe care o acordă încurajării tradițiilor, respectării drepturilor și libertăților prevăzute de Constituție când vorbim despre libertate religioasă, dar și dezvoltarea parteneriatului între autoritățile locale și culte în domenii precum cel cultural, social și educațional", a afirmat Mădălina Dobrovolschi.
[citeste si]
Președintele Iohannis va vizita și căminul "Sfântul Ștefan" din Miercurea Ciuc, unde va avea și o întâlnire cu meșteșugari, întreprinzători și producători autohtoni.
De asemenea, șeful statului va vizita fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni, cu tradiție în îmbutelierea apei minerale.
Tot marți, președintele Iohannis va merge în municipiul Sfântul Gheorghe din Harghita, unde va avea o întâlnire cu reprezentanții clusterelor, asociațiilor profesionale și incubatoarelor din zonă pentru a discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru încurajarea întreprinderilor mici și mijlocii din zonă.
În aceeași zi, șeful statului va participa la ceremonialul militar organizat la Mausoleul de la Mărăști, în județul Vrancea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la bătălia care a avut loc în această localitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu