Migranții par ”dușmanul numărul 1” al țărilor puternice din UE, asta deși numărul lor a scăzut semnificativ față de 2015.
Publicitate
Cu toate că numărul migranților de anul trecut, din Europa, a fost undeva la o treime față de 2015, când a fost vârful migrației spre Europa, cu 1 milion de ”nou-sosiți”, în statele europene puternice acest subiect ține agenda publică și influențează decizii-cheie, precum suspendarea Schengen la graniță.
Așa cum DCNews a scris, miza, dincolo de socială, este pur electorală.
Ca și când nu ar fi fost de ajuns tot ce se întâmplă acum în Europa, acum, tot felul de oficiali vin cu idei ”îndrăznețe”. Ultima este o ministră olandeză care s-a referit miercuri la posibilitatea trimiterii în Uganda a solicitanţilor de azil respinşi, într-un moment în care guvernul de extremă dreapta a luat măsuri pentru limitarea imigraţiei, scrie AFP, conform Agerpres.
Aflată în vizită în această ţară din Africa de Est, ministra comerţului exterior şi a cooperării pentru dezvoltare, Reinette Klever, a vorbit cu miniştrii ugandezi despre problema migraţiei, a informat NOS.
”Dorim să încetinim imigraţia şi este important ca solicitanţii de azil respinşi să se întoarcă în ţara lor de origine. Dar uneori treaba merge greu”, a declarat ea pentru NOS.
”Avem o relaţie de lungă durată cu Uganda şi este o ţară ospitalieră”, a asigurat Reinette Klever, care face parte din Partidul Libertăţii (PVV), partidul de extremă dreapta condus de parlamentarul anti-imigraţie Geert Wilders.
Cu toate acestea, olandeza vrea să trimită țării ”prietene” ceea ce țara sa refuză să primească!
Întrebat despre aceste afirmaţii, un purtător de cuvânt al ministerului a declarat pentru AFP că Reinette Klever "a discutat pe scurt despre o serie de posibilităţi de primire" în regiune, inclusiv în Uganda.
"Acest plan este încă în fazele sale incipiente”, a declarat Jeroen van Dommelen într-un e-mail. Cabinetul olandez ”trebuie să ancheteze mai întâi dorinţele Ugandei şi ale Olandei şi ceea ce este legal posibil şi de dorit”, a adăugat el.
PVV-ul condus de Wilders a obţinut o victorie la alegerile de anul trecut, iar şeful său a promis "cea mai dură politică migratorie văzută vreodată" pentru a lupta împotriva a ceea ce el a numit "criza azilului" din Ţările de Jos.
Ţările UE au discutat săptămâna trecută despre o serie de modalităţi "inovatoare" de a creşte numărul expulzărilor migranţilor în situaţie neregulamentară şi solicitanţilor de azil respinşi, în special planuri controversate de a crea centre de returnare dedicate în afara UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu