Ofițer chinez condamnat în SUA la 20 de ani de închisoare pentru furt de secrete comerciale

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Un tribunal federal american a condamnat un ofițer chinez de informații la 20 de ani de închisoare după ce anul trecut a fost condamnat pentru complot de a fura secrete comerciale de la companiile aviatice și aerospațiale din SUA și Franța.

Xu Yanjun a fost acuzat că a avut un rol principal într-o schemă ce a durat de cinci ani și care a fost susținută de statul chinez pentru a fura secrete comerciale de la GE Aviation, unul dintre cei mai importanți producători de motoare de avioane din lume.

Xu a fost unul dintre cei 11 cetățeni chinezi, inclusiv doi ofițeri de informații, numiți în octombrie 2018 sub acuzare în instanța federală din Cincinnati, Ohio, unde își are sediul GE Aviation.

Ofițerul de informații din Ministerul chinez al Securității de Stat a fost arestat în aprilie 2018 în Belgia, unde se pare că fusese atras într-o operațiune de contrainformații – plănuise să se întâlnească în secret cu un angajat GE în călătorie.

El a fost extrădat în Statele Unite, unde a fost judecat și a fost condamnat în cadrul unui proces cu juriu pe 5 noiembrie 2021 pentru tentativă de spionaj economic, tentativă de furt de secrete comerciale și două acuzații de conspirație conexe, potrivit The Guardian.

Procurorii au cerut o pedeapsă de 25 de ani pentru a descuraja acțiunile similare, dar avocații lui Xu au declarat în dosarele anterioare ale instanței că o astfel de cerere de pedeapsă le depășește pe cele date altor persoane condamnate pentru astfel de infracțiuni.

”Xu a vizat companii de aviație americane, a recrutat angajați pentru a călători în China și a solicitat informațiile lor de proprietate, totul în numele Guvernului Republicii Populare Chineze”, a declarat Departamentul de Justiție într-un comunicat.

”Acest caz trimite un mesaj clar: vom trage la răspundere pe oricine încearcă să fure secrete comerciale americane”, a declarat procurorul federal din Ohio, Kenneth Parker.

Anul trecut, Ministerul de Externe al Chinei a etichetat acuzațiile împotriva lui Xu drept ”fabricație pură”.

Oficialii americani spun că Guvernul chinez reprezintă cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa securității economice și naționale a SUA și depune eforturi fără precedent pentru a fura tehnologie critică de la întreprinderile și cercetătorii americani.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că agenția sa deschide un nou caz de contrainformații legat de China de aproximativ două ori pe zi.

 

Citește și: 


Marea Britanie va înarma Taiwanul? Sunak: China este cea mai mare amenințare de stat pentru securitatea economică a Regatului Unit

În cea mai recentă declarație, premierul britanic, Rishi Sunak, a susținut că China este o amenințare sistemică la adresa valorilor Marii Britanii și ”cea mai mare amenințare de stat la adresa securității noastre economice”. Premierul se află la Bali pentru conferința G20, unde se va întâlni cu alți lideri internaționali, în special cu Xi Jinping din China, informează Almayadeen.

În declarația sa, Sunak a mai spus că Marea Britanie va lua în considerare furnizarea de arme Taiwanului.

Prim-ministrul a declarat că este important ca Marea Britanie să lupte împotriva unor astfel de amenințări, cum ar fi prin Legea privind investițiile în securitate națională, care permite guvernului să restricționeze investițiile în întreprinderile britanice care pot pune în pericol securitatea țării.

”Dar cred, de asemenea, că China este un fapt incontestabil al economiei globale și nu vom fi capabili să rezolvăm provocările globale comune, cum ar fi schimbările climatice sau sănătatea publică, sau chiar să avem de-a face cu Rusia și Ucraina, fără a avea un dialog cu ei”, a spus el.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel