Oamenii de știință au descoperit că oftatul des este un reflex important pentru sănătate, scrie descopera.ro.
Publicitate
Potrivit cercetătorilor, oftatul păstrează plămânii noştri sănătoşi. Echipa de studiu a identificat două grupuri mici de neuroni în trunchiul cerebral, care transformă automat respiraţiile normale în suspine atunci când plămânii noştri au nevoie de ajutor suplimentar, respectiv aproximativ la fiecare 5 minute.
"Oftatul pare a fi reglementat de cel mai mic număr de neuroni, pe care i-am văzut legaţi de un comportament uman fundamental", a declarat cercetătorul Jack Feldman, de la Universitatea din California, Los Angeles.
Acesta a mai adăugat că atunci "când alveolele din plămâni suferă un colaps, unica şansă de a stimula capacitatea plămânului de a face schimb de oxigen şi dioxid de carbon, adică a se deschide, este un oftat, care este asemeni unui volum dublu al respiraţiei normale".
Jack Feldman a explicat că "Dacă nu suspinăm la fiecare 5 minute, alveolele se vor "defecta" încetul cu încetul, cauzând insuficienţa pulmonară".
Pentru acest studiu, oamenii de știință au lucrat cu şoarecii de laborator, care suspină de până la 40 de ori pe oră. Cercetătorii au analizat mai mult de 19.000 de modele de expresie a genelor din celulele creierului animal şi 200 de neuroni care produc şi eliberează una din cele două neuropeptide. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că peptidele stimulează un al doilea set de 200 de neuroni, care apoi activează muşchii respiratorii ce provoacă un oftat.
Când echipa a crescut cantitatea de peptidă, şoarecii au început să ofteze de 400 de ori pe oră, în loc de 40, însă atunci când au blocat peptidelele, oftatul șoarecilor s-a oprit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu