Pentru majoritatea oamenilor, inclusiv fanii de fitness, gândul că trebuie să te urmărești antrenându-te nu este unul atrăgător. Nu arătăm cel mai bine în timp ce transpiram pe o bandă de alergare sau ne strâmbăm pe un aparat de greutăți.
Publicitate
Totuși, așa cum știe orice vizitator de sală, există întotdeauna unele persoane cărora le place să-și admire reflectarea în oglinzile de până la podea.
Poate că acești pasionați de menținere în formă sunt cei mai încântați de cea mai recentă tendință în domeniul exercițiilor de acasă - oglinzile inteligente de fitness.
Acestea sunt oglinzi verticale, de înaltă tehnologie, cu o înălțime de aproximativ 180 cm, care conțin un computer, se conectează la internet și funcționează ca un ecran video, potrivit BBC.
Prin intermediul oglinzii te conectezi cu un antrenor online, care apare apoi pe ecran împreună cu reflexia ta.
Pe dispozitivele mai avansate, oglinda este echipată cu camere și difuzoare, astfel încât antrenorul vă poate observa mișcările și vă poate sugera ajustări și modificări.
Utilizatorii au opțiunea de lecții live individuale sau cursuri de grup, cu o serie de antrenamente, inclusiv greutăți, Pilates, cardio și yoga.
Pe oglinzile mai simple, videoclipul și sunetul sunt doar unidirecționale - puteți vedea și auzi antrenorul, dar nu invers. De obicei, lecțiile nu sunt live, ci accesați o bibliotecă de videoclipuri de antrenament transmise în flux.
Indiferent dacă alegeți un model cu specificații mai mari sau o ofertă mai de bază, de obicei plătiți cel puțin 1.000 GBP (1.300 USD) pentru oglindă și apoi un abonament lunar în plus.
Oglinzile cu ecran tactil sunt de obicei echipate cu numeroși senzori, conectați la o inteligență artificială (AI), care poate oferi feedback cu privire la mișcările tale și poate sugera îmbunătățiri.
Prima astfel de oglindă scoasă la vânzare în Marea Britanie a fost Vaha . Fabricată de firma germană cu același nume, a ajuns pe piață anul trecut. Mărcile rivale includ Tonal, Mirror, NordicTrack, Portl și ProForm.
Vaha își descrie oglinda ca „oferind sesiuni complet personalizate, imersive pentru sănătatea corpului, minții și nutriționale”.
Colleen Logan, vicepreședinte pentru relații publice la iFit, proprietarul american atât al Nordic Track, cât și al ProForm, spune că văzându-te pe oglindă permite utilizatorului „să-și ajusteze poziția, astfel încât să beneficieze de beneficiile optime ale exercițiilor de forță și să minimalizeze erorile de execuție care ar putea duce la accidentări”.
Dr. Anthony Papathomas, psiholog în sport și fitness la Universitatea Loughborough, spune că: „Din perspectivă psihologică, exercițiul în fața reflecției tale ar putea oferi feedback important; de exemplu, despre tehnica de alergare sau forma de ridicare a greutăților”, spune el.
„Poate, de asemenea, să atragă motivațiile estetice ale oamenilor pentru exerciții fizice deorece poți vedea mușchii în acțiune și asta se poate simți plin de satisfacții”, mai adaugă acesta.
Firma franceză CareOS produce două astfel de produse, care sunt concepute pentru a înlocui oglinda actuală deasupra chiuvetei din baia dumneavoastră.
Oglinzile sale folosesc o cameră și senzori de lumină infraroșu și ultravioletă pentru a analiza pielea și temperatura unei persoane și apoi sugerează o serie de rutine de îngrijire. Utilizatorul poate accesa și tutoriale de îngrijire a pielii pe bază de abonament.
Violaine Monmarche, co-fondatorul CareOS, explică că oglinda funcționează atât cu mișcare, cât și cu control vocal.
Dr. Anoob Pakkar-Hull, consultant în estetică sau frumusețe medicală la Harley Street Specialist Hospital din Londra, spune că această nouă tehnologie a transformat în realitate celebra zicală: „Oglindă - oglinjoară, cine este cea mai frumoasă din țară?”.
El adaugă: „Progresele realizate în inteligența artificială, realitatea augmentată și recunoașterea facială aduc o multitudine de oportunități pe care trebuie să le valorificăm pentru a oferi oamenilor capacitatea de a-și evalua și gestiona în mod capabil sănătatea de acasă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu