Președintele Klaus Iohannis a vorbit, joi, despre șansele pentru preluarea șefiei NATO, la Vilnius.
Întrebat dacă la summit a abordat și subiectul candidaturii sale la NATO și pe ce sprijin mizează, președintele României a răspuns:
„Da, am discutat. (...) Însă vreau să clarific aici o chestiune. La NATO nu se va vota niciodată. Desemnarea secretarului general se face prin consens, iar consensul se obține prin negocieri de tip diplomatic, discuții între lideri și așa mai departe. Deci nu are foarte mult rost să ne uităm la câți au spus, ce au spus. Până când nu se obține unanimitate, nu se va hotărî absolut nimic. Și până atunci mai este cale lungă.”
Reamintim că președintele României, Klaus Iohannis, a făcut alte declarații importante, miercuri, subliniind necesitatea unei reprezentări mai semnificative a țărilor din Flancul Estic al NATO în structurile de conducere ale Alianței, având în vedere amenințările din partea Rusiei.
În cadrul unei declarații de presă, șeful statului a evidențiat că statele din Flancul Estic al NATO sunt în prima linie a descurajării și apărării împotriva agresiunii rusești. Acest lucru îi conferă o aspirație legitimă pentru o reprezentare mai puternică în structurile de conducere ale NATO.
Klaus Iohannis și-a justificat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO prin experiența și înțelegerea profundă a specificului acestei regiuni complexe. El a subliniat că deciziile viitoare ale Alianței trebuie să se bazeze pe cunoștințele acumulate în această regiune, în scopul asigurării securității euroatlantice.
Președintele României a evidențiat recunoașterea performanțelor și profesionalismului militarilor români din partea aliaților, consolidând astfel statutul țării ca un partener de încredere în cadrul NATO.
"Acestea au fost argumentele care au stat la baza deciziei mele de a intra în competiție pentru funcția de secretar general al NATO", a afirmat Klaus Iohannis. Candidatura sa este susținută de performanțele României în domeniul securității, experiența acumulată în timpul celor două mandate prezidențiale și angajamentul ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale Alianței.
Menționând și alte candidaturi, precum cea a premierului olandez Mark Rutte, Iohannis a subliniat că această competiție reflectă importanța și interesul major acordat funcției de secretar general al NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News