Cea de-a doua ediţie a Oktoberfest începe joi, la Timişoara, cu preparate tradiţionale bavareze şi bere din belşug, precum şi cu multe surprize, promit organizatorii.
”Boieri dumneavoastră, cinstite jupâniţe, bănăţeni care sunteţi, voi timişoreni şi voi, iubitori de bere, poftiţi la Oktoberfest!”, este îndemnul adresat de aceştia publicului.
Conform gazdelor, actuala ediţie îl va aduce pentru public pe Unchiul Hans - mascota, parada carelor cu bere, cârnatul 'XXL' picant sau cu caşcaval, fanfare şi muzică nemţească, concurs karaoke, concursuri (Miss Heidi, pregătirea lăzii cu zestre, Miss Popularitate şi Regele Oktoberfest) şi multe alte surprize, printre mesele încărcarte cu preparate bavareze tradiţionale şi bere.
'La Oktoberfest sau la alte petreceri din Bavaria este o mare socializare. Dacă vrei să ocupi o masă, nu vei găsi una întreagă liberă, ci doar câte un loc aici, unul în altă parte, printre persoane necunoscute, iar după 10 minute şi o bere eşti prieten cu ele. Aşa am cunoscut şi am vorbit cu italieni, cu americani, cu japonezi, cu germanii din nord, se legau repede prieteniile şi aceasta mi-a plăcut la Oktoberfest.(...) În Bavaria nu există numai Oktoberfest, aceasta este doar cea mai cunoscută sărbătoare, dar fiecare oraş are sărbătoarea proprie", a relatat miercuri, pentru Agerpres, Peter Hochmuth, preşedintele Clubului Economic German din Banat, precizând că doreşte ca acea atmosferă bavareză să fie prezentă şi la Timişoara.
Oktoberfest este o sărbătoare a recoltei şi, conform istoricului timişorean Ioan Haţegan, inclusiv şvabii din Banat aveau o astfel de sărbătoare, dar în ultimul sfert de veac, sate întregi din Banat au fost depopulate prin plecarea masivă a nemţilor în Germania, ducând odată cu ei şi frumoase obiceiuri - Kirchweih (hramuri bisericeşti), zile ale recoltei (numite, acum, Oktoberfest) sau Fărşangul (carnaval cu măşti, la intrarea în Postul Paştelui).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu