Un comitet special însărcinat cu supravegherea organismului anti-fraudă al Uniunii Europene, OLAF, este nemulțumit că Executivul European a propus să creeze o a doua structură cu rol de monitorizare.
Comisia Europeană argumentează necesitatea unei noi structuri de control a procedurilor OLAF spunând că va spori încrederea publică în organismul anti-fraudă, conform EuObserver.
Dar șeful comitetului de supervizare, format din 5 experți independenți însărcinați cu monitorizarea investigațiilor adiministrative ale OLAF, descrie propunerea Comisiei drept superfluă și inutilă.
"Nu înțelegem nevoia pentru un astfel de paralelism, care ar însemna ca OLAF și directorul său general vor fi monitorizați de mai mult de un corp de control", le-a spus Johan Denolf eurodeputaților din comisia de control bugetar.
Denolf este la cuțite cu Olaf din 2012, din cauza suspiciunilor cu privire la modul în care instituția anti-fraudă a gestionat cazul fostului comisar european John Dalli.
"Dacă legislatorii vor să consolideze și să extindă supervizarea OLAF-ului, ceea ce este o ideea înțeleaptă, ar mai logic să întărească și extindă competențele actualului comitet de supervizare", a arătat Denolf.
El a precizat că structura pe care o conduce nu știe nici acum dacă OLAF respectă regulile când efectuează investigații administrative pentru că nu are acces complet la dosare.
Comisarul european pentru Impozitare şi Uniune Vamală, Audit şi Antifraudă, Algirdas Semeta, a explicat că organismul de supervizare condus de Denolf nu poate primi puteri sporite, între altele, din considerente politice. "Soluția a fost discutată intens în perioada 2004 - 2012 și nu a primit susținerea Consiliului (statelor membre). Așadar este puțin probabil să fie susținută astăzi", a arătat comisarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News