Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz a vorbit despre decizia de a crește salariul minim. În Germania, salariul este calculat la ora lucrată, iar creșterea va fi de la 9.82 euro, la 12 euro.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că social-democrații săi (SPD) merg mai departe cu promisiunea lor electorală de a crește salariul minim național la 12 euro pe oră, deoarece este important să se arate respect față de lucrătorii cu salarii mici, scrie Reuters.
Ministrul social-democrat al Muncii, Hubertus Heil, a prezentat vineri un proiect de lege care propune creșterea salariului minim de la 9,82 euro, cât este în prezent, începând cu luna octombrie.
"Pentru mine, creșterea salariului minim la 12 euro este unul dintre cele mai importante proiecte legislative ale noastre și este vorba de a arăta respect pentru realizările angajaților. Mă bucur că acum este pe drumul cel bun!", a declarat Scholz pe Twitter.
Ministerul Muncii estimează că peste 6 milioane de persoane din întreaga țară vor beneficia de această măsură și că majorarea îi va costa pe angajatori aproximativ 1,6 miliarde de euro în perioada octombrie-decembrie.
Heil a declarat vineri pentru Reuters că se așteaptă ca de schimbare să beneficieze în special angajații din est și femeile care lucrează în sectorul îngrijirii și în alte servicii, unde salariile sunt în mod tradițional foarte mici.
Cabinetul va aproba probabil proiectul de lege în februarie, iar parlamentul este așteptat să adopte salariul minim mai mare înainte de vacanța de vară.
Asociațiile patronale au declarat că majorarea cu peste 20% este prea mare și au avertizat că ar putea contesta măsura în instanță. Atât Scholz, cât și Heil au respins afirmațiile potrivit cărora un salariu minim mai mare ar putea duce la reducerea locurilor de muncă.
Companiile germane suferă deja de o lipsă acută de forță de muncă în multe sectoare ale economiei, astfel că salariile mai mari sunt văzute și ca o modalitate de a atrage mai mulți lucrători străini.
Banca centrală Bundesbank a avertizat că planul guvernului ar putea duce la creșterea salariilor în general și la creșterea presiunilor generale asupra prețurilor, într-un moment în care inflația este deja ridicată în cea mai mare economie europeană, relatează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News