Olaf Scholz exclude organizarea unor alegeri anticipate, după eșecul clar de duminică

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus categoric posibilitatea organizării unor alegeri legislative anticipate, în urma unei înfrângeri semnificative a coaliției sale în alegerile europene.

Anunțul a fost făcut de Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, conform relatărilor agenției de presă AFP.

În ciuda cererilor venite din partea extremei drepte și a unor membri de frunte ai conservatorilor pentru organizarea unor alegeri anticipate, Hebestreit a subliniat că această opțiune nu a fost luată în considerare „în niciun moment, nicio secundă”. El a recunoscut că rezultatul obținut de cele trei partide din coaliția guvernamentală - Partidul Social Democrat (SPD), Verzii și Partidul Liberal (FDP) - a fost „puțin satisfăcător”.

„Data alegerilor la termen este stabilită în toamna lui 2025. Este ceea ce prevedem să facem”, a declarat Hebestreit, subliniind diferențele majore dintre sistemele politice din Germania și Franța. În Germania, puterea executivă este deținută de cancelar și partidul său, în timp ce în Franța, președintele joacă un rol central.

Rezultatele alegerilor europene

Cele trei partide din coaliția formată la sfârșitul anului 2021 au obținut mai puțin de o treime din voturi în scrutinul european de duminică, pierzând teren, în special Verzii. Conform rezultatelor provizorii, marele câștigător al alegerilor europene este tabăra conservatoare, formată din Uniunea Creștin Democrată (CDU) și Partidul Uniunea Creștin Socială (CSU) din Bavaria, cu un scor de 30%, urmate de Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), cu 15,9%.

Luni, liderul CSU, Markus Söder, a cerut organizarea alegerilor „cât mai rapid posibil” și un „nou start” pentru țară. El a declarat pentru postul NTV că Guvernul Scholz „nu mai are nicio susținere a populației”.

De asemenea, Alice Weidel, copreședinta AfD, a afirmat pe rețeaua X că Scholz „mai are o singură sarcină de îndeplinit: să deschidă calea unor noi alegeri, în loc să guverneze încă un an împotriva marii majorități a populației”.

De la înființarea Republicii Federale Germania, în 1949, alegeri anticipate au avut loc doar în trei ocazii, în urma unei moțiuni de cenzură în Bundestag: în timpul cancelarilor Willy Brandt (1972), Helmut Kohl (1982) și Gerhard Schröder (2005).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel