Olaf Scholz îl avertizează pe Putin că știe care este cea mai mare frică a acestuia

Preşedintele rus Vladimir Putin se teme de „scânteia democraţiei” care se răspândeşte în ţara sa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că acesta încearcă să divizeze Europa şi să revină la o lume dominată de sfere de influenţă, relatează Reuters.

Scholz a fost întrebat într-un interviu acordat ziarului Muenchner Merkur, publicat luni pe site-ul guvernului, dacă Putin ar accepta ca Ucraina să se apropie de Uniunea Europeană „Preşedintele rus trebuie să accepte faptul că în vecinătatea sa există o comunitate de democraţii bazate pe lege care se apropie tot mai mult”, a spus Scholz. „El (Putin - n.r.) se teme în mod clar de scânteia democraţiei care se răspândeşte în ţara sa”.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina să primească statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, o măsură pe care Scholz a declarat că o susţine.

„(Putin) doreşte o Europă divizată şi o revenire la o politică a sferelor de influenţă. El nu va reuşi acest lucru”, a spus Scholz.

Germania dă drumul din nou la centralele pe cărbune. Green Deal-ul mai așteaptă 

Germania va lua măsuri de urgenţă pentru a-şi asigura aprovizionarea în faţa recentelor reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti, printre acestea figurând o utilizare sporită a cărbunelui, a anunţat duminică guvernul. Utilizarea gazului pentru producţia de energie şi industrie va fi redusă, iar umplerea instalaţiilor de stocare va fi prioritară în faţa iernii.

Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult, explică Ministerul Economiei într-un comunicat, citat de AFP.

În acest scop, reţeaua de centrale pe cărbune care fac parte din rezerva de energie electrică va fi recondiţionată pentru a putea fi activată "pe termen scurt", ceea ce, potrivit ministrului economiei şi energiei, Robert Habeck, se va întâmpla imediat ce legea respectivă va trece de procedura parlamentară, relatează şi EFE.

Trebuie să fim sinceri, acest lucru înseamnă mai multe centrale electrice pe cărbune pentru o perioadă de tranziţie. Este amar, dar în această situaţie este necesar să reducem consumul de gaze, a declarat ministrul, membru ecologist al coaliţiei guvernamentale de centru-stânga din Germania.

La începutul actualei legislaturi, guvernul de coaliţie format din social-democraţi, verzi şi liberali a urmărit să accelereze calendarul pentru eliminarea planificată a cărbunelui până în 2038, dar a anticipat încă din luna mai că ar putea fi necesară prelungirea perioadei de activitate în faţa crizei energetice.

Pachetul de măsuri anunţat duminică include, de asemenea, un sistem de "licitaţie" pentru vânzarea gazelor utilizate în industrie, care, potrivit Berlinului, va contribui la reducerea consumului în acest sector puternic al ţării. De asemenea, mecanismul va compensa companiile care pun gazul la dispoziţia pieţei în situaţii de penurie.

Noi credite de la banca de stat KfW ar trebui, de asemenea, să fie rezervate pentru a asigura umplerea rezervelor de gaz ale ţării, aflate în prezent la 56%.

Conform noilor reguli adoptate după izbucnirea războiului din Ucraina, depozitele germane trebuie să fie pline în proporţie de 65 % până la 1 august, 80 % până la 1 octombrie şi 90 % până la 1 decembrie.

Securitatea aprovizionării este garantată", dar "situaţia este gravă", a rezumat Habeck, care are şi rangul de vicecancelar.

Habeck a propus, de asemenea, măsuri de reducere a consumului de energie în sectorul privat, cum ar fi o plafonare a încălzirii casnice. Dar cancelarul Olaf Scholz a declarat vineri, într-un interviu acordat DPA, că nu este de acord să discute despre "măsuri individuale" fără a avea un plan general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel