Cancelarul german Olaf Scholz spune că Ucraina are nevoie de un 'plan Marshall' pentru reconstrucție.
ancelarul german Olaf Scholz a chemat miercuri la crearea unui 'plan Marshall' pentru Ucraina, estimând că reconstrucţia acestei ţări va costa 'miliarde' şi se va întinde pe 'mai multe generaţii', relatează AFP.
'La fel ca Europa devastată după Al Doilea Război Mondial, Ucraina are astăzi nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucţie', a afirmat Scholz într-un discurs în Bundestag înaintea summiturilor UE, G7 şi NATO.
'Vom avea nevoie de mai multe miliarde suplimentare de euro şi de dolari, iar aceasta vreme de ani', a subliniat el, în contextul în care subiectul ajutorului financiar pentru Kiev va fi în centrul discuţiilor la aceste reuniuni.
'Adevărul este că suntem încă departe de negocieri între Ucraina şi Rusia pentru că Putin crede încă în posibilitatea de a putea dicta pacea', a apreciat Scholz.
În consecinţă, el i-a îndemnat pe occidentali să 'menţină ferm cursul' sprijinului faţă de Kiev prin sancţiuni contra Rusiei, asistenţă financiară şi 'livrări de arme'.
Cancelarul german Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi şeful guvernului italian, Mario Draghi, au făcut săptămâna trecută o vizită în Ucraina pentru a-i aduce sprjinul lor preşedintelui Volodimir Zelenski, ocazie cu care s-au deplasat şi în oraşul martir Irpin.
'Vedem acest lucru foarte clar în ruinele caselor din Irpin. Amploarea distrugerilor este enormă. Anumite lucruri mi-au amintit de imaginile oraşelor germane după Al Doilea Război Mondial', a explicat cancelarul.
'În ultimele 100 de zile, UE a mobilizat miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina. Germania singură a contribuit cu circa un miliard la ajutorul civil de la începutul războiului', a precizat el.
Acest nou 'plan Marshall' nu va fi 'posibil decât unindu-ne forţele, în colaborare cu organizaţiile financiare internaţionale, cu alte mari ţări donatoare şi cu alte organizaţii internaţionale', a subliniat cancelarul german.
Volodimir Zelenski va participa prin videoconferinţă la summitul G7 care va începe în acest weekend la Elmau, în Bavaria, şi la care va susţine o alocuţiune luni.
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad, în timp ce Comisia Europeană a apreciat că nu este vorba despre o blocadă, ci despre inspecţii specifice şi proporţionale efectuate de Lituania, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene adoptate împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, relatează agenţia EFE.
Aş dori să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE în faţa acestor retorici periculoase cu privire la conflict, a declarat diplomatul rus, răspunzând unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a asigurat că dacă va fi nevoie NATO ar putea pune în aplicare în Lituania articolul 5 din tratatul Alianţei.
Un atac împotriva unui membru (al NATO) ar constitui un atac împotriva tuturor, aşa cum este menţionat în respectivul articol, a amintit reprezentantul diplomaţiei americane.
Din nefericire, în Occident există forţe cu multă influenţă şi cu acces la putere care fac tot posibilul pentru a continua să alimenteze tensiunile cu Rusia. Este un lucru alarmant, a remarcat vice-ministrul rus de externe (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu