Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre colaborarea dintre Austria și Olanda în ceea ce privește problema migranților și a Spațiului Schengen.
"Spațiul Schengen nu se va extinde până în momentul în care nu va fi rezolvată problema migrației", aceasta este declarația care vine de la premierul Olandei, țară care a votat alături de Austria împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Mark Rutte a avut chiar și o întâlnire cu cancelarul austriac, iar oficialii își mențin poziția: "Suntem uniți în obiecția noastră față de extindere".
Concret, oficialii cer acum reînnoirea normelor de înregistrare a migranților la frontierele externe ale Uniunii Europene. Mark Rutte consideră că actualele controale la frontieră, existente între Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria și Slovenia arată că sistemul dă erori. Bogdan Chirieac a intervenit în direct la Realitatea Plus pentru a comenta acest subiect.
"Eu am tradus așa: Mark Rutte care vine cu o variantă de regândire a Spațiului Schengen, nu face altceva decât să se unească cu cancelarul Austriei și să ne mai țină pe tușă, nu?", l-a întrebat Ionela Arcanu pe Bogdan Chirieac.
"Aveți dreptate. De altfel, în mod oficial, cei doi au hotărât să colaboreze. Este o declarație oficială în acest sens, deci premierul Austriei și premierul Olandei, în privința migrației, dar și a Spațiului Schengen. Altminteri, dacă ar exista voință politică, să știți că schimbările acestea în Spațiul Schengen s-ar putea face la fel de bine și cu România și Bulgaria în interiorul Spațiului Schengen, dar nu se dorește lucrul acesta.
Cred că singura măsură logică, rațională, este acționarea în Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Nu pe votul dat de austrieci, ci pe nerespectarea tratatului de aderare, unde în tratatul de aderare se spune foarte clar că la 5 ani după aderarea la Uniunea Europeană, deci asta înseamnă cinci ani de la 1 ianuarie 2007, dacă se îndeplinesc condițiile tehnice și tocmai am stabilit că România îndeplinește condițiile tehnice, după inspecția Comisiei Europene și inspecția suplimentară a Olandei, atunci Uniunea Europeană este obligată să primească statul respectiv în Spațiul Schengen.
Așa ne tot chinuim, se întâmplă, nu se întâmplă, vrea Austria, nu vrea Austria... Sigur că nimeni nu își mai pune la butonieră această realizare, dacă ea s-ar face, admiterea României la Schengen. Eșecul nu și l-a asumat nimeni", a declarat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News