După aproape 14 ani de dezbateri, o interdicţie asupra portului burqa a intrat în vigoare joi în Olanda, transmite dpa.
Astfel începând din această zi veşmintele care 'acoperă faţa' precum burqa sau vălul islamic integral nu mai pot fi purtate în instituţii publice, cum ar fi şcoli, spitale, oficii guvernamentale sau în autobuze şi trenuri. Ministerul de Interne a cerut autorităţilor locale şi organismelor competente să pună interdicţia în aplicare. Responsabilii de securitate trebuie să ceară de acum femeilor cu văl să-şi descopere faţa. Dacă refuză, li s-ar putea interzice accesul în clădirile publice, ele fiind pasibile şi de o amendă de cel puţin 150 de euro (167 de dolari).
Interdicţia se aplică şi altor piese vestimentare care acoperă faţa şi fac dificilă identificarea celor care le poartă, precum căşti sau cagule. Cu toate acestea, nu este clar dacă, în realitate, interdicţia poate fi pusă în aplicare, după ce mai multe oraşe, precum şi spitale, operatori de transport în comun şi, de asemenea, poliţia au spus că nu o vor respecta. Franţa a fost prima ţară din Europa care a interzis vălul integral în 2011. Mai multe ţări i-au urmat apoi exemplul.
În Danemarca, interdicţia asupra vălului integral este în vigoare de exact un an. Până în prezent, potrivit autorităţilor, amenzi cuprinse între 134 şi 1.340 de euro au fost emise în 39 de cazuri, între care 22 de femei care purtau burqa, care acoperă întregul corp, inclusiv faţa, lăsând liber doar un spaţiu pentru ochii - sau niqab, care lasă descoperit doar spaţiul pentru ochii, în rest corpul fiind acoperit.
În Germania, până în prezent au existat doar interdicţii izolate şi limitate, de exemplu, pentru funcţionarii publici în landul Hesse. Mulţi consideră vălul integral drept un simbol al opresiunii femeii în Islam, dar criticii văd interdicţia ca pe o încălcare a libertăţii religioase. În Olanda, se estimează că aproximativ 150 de femei poartă cu regularitate burqa sau niqab.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu