Olanda își cere în mod oficial scuze pentru rolul său în 250 de ani de sclavie

Premierul Olandei, Mark Rutte. Sursa Agerpres
Premierul Olandei, Mark Rutte. Sursa Agerpres

”Țările de Jos își cer scuze pentru rolul lor în sclavie”, a spus premierul olandez, Mark Rutte, în timpul unei conferințe de presă.

Premierul Olandei, Mark Rutte și-a cerut scuze în olandeză, engleză și mai multe limbi ale fostelor colonii. ”Nu  pentru a ne închide conturile cu trecutul și să-l lăsăm în urmă. O facem pentru a parcurge drumul împreună, în pragul unui important an de comemorare. Împărtășim nu numai trecutul, ci și viitorul. Așa că, astăzi, punem virgulă, nu punct”, a spus Rutte, potrivit Agenzia Nova.

Anul viitor, se vor împlini 150 de ani de la abolirea sclaviei, a amintit premierul. ”Multă vreme m-am gândit: trecutul sclaviei este povestea din spatele nostru. Dar m-am înșelat”, a spus Rutte. Potrivit premierului, trecutul sclaviei funcționează ”aici și acum” cu modele rasiste și discriminatorii. ”Pentru a sparge acest zid, trebuie să ne confruntăm cu trecutul în mod deschis și onest”, a spus Rutte.

Sclavia trebuie recunoscută în ”cei mai clari termeni posibili” drept ”crimă împotriva umanității”, a adăugat el. ”A fost un sistem criminal care a adus o mare suferință”, a spus Rutte. Era un sistem ”dureros și nociv”, a adăugat Rutte, potrivit căruia ”soarta sclavilor era greu de înțeles”, dar este un subiect asupra căruia am tăcut prea mult timp.

Discursul lui Mark Rutte a născut controverse

Rutte a continuat cu scuzele, chiar dacă unele grupuri de activiști din Țările de Jos și din fostele sale colonii l-au îndemnat să aștepte până la 1 iulie a anului viitor, când vor fi aniversați 160 de ani de la abolirea sclaviei.

Activiștii consideră anul viitor cea de-a 150-a aniversare, deoarece mulți sclavi au fost forțați să continue să lucreze în plantații timp de un deceniu după abolire.

”De ce grabă?” a întrebat Barryl Biekman, președintele Platformei Naționale pentru Sclavie din Țările de Jos, făcând referire la discursul anticipat a lui Rutte. Unele dintre grupuri au mers în instanță, săptămâna trecută, într-o încercare eșuată de a bloca discursul, scrie Time.

Guvernul olandez și-a exprimat anterior regretul profund pentru rolul istoric al națiunii în sclavie, dar s-a oprit înainte de a-și oferi scuze oficiale, Rutte afirmând că o astfel de declarație ar putea polariza societatea. Cu toate acestea, majoritatea în parlament susține acum scuzele.

Discursul de luni al premierului a fost un răspuns la un raport publicat anul trecut de un consiliu consultativ numit de guvern. Recomandările sale includ scuzele guvernului și recunoașterea faptului că acel comerț cu sclavi și sclavia din secolul al XVII-lea până la abolire ”care s-a întâmplat direct sau indirect sub autoritatea olandeză au fost crime împotriva umanității”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel