Olanda, membru fondator al UE, atacă dur Uniunea

Frans-Timmermans dece
Frans-Timmermans dece

Olanda, una dintre cele șase națiuni fondatoare ale Uniunii Europene, condamnă practica UE de a se amesteca în viața de zi cu zi a cetățenilor. Haga nu crede că trebuie forțată o legătură cât mai strânsă a țărilor membre prin schimbarea tratatelor, notează EuObserver.

[caption id="attachment_282152" align="alignleft" width="310"] Foto: Frans Timmermans, ministrul de Externe al Olandei[/caption]

Coaliția de guvernare a Olandei spune într-un memorandum publicat vineri că "Olanda e convinsă că prilejul unei Uniunii și mai strânse în toate politicile posibile este unul depășit".

Ea mai spune că sloganul Uniunii ar trebui să fie "europeni când e nevoie, naționaliști când e posibil".

Memorandumul subliniază că Olanda nu vrea o schimbare a tratatelor UE.

De asemenea, se arată că există o nevoie stringentă pentru acțiuni comune în ceea ce privește guvernarea economică, schimbarea cimatului, emigrările, evaziunea fiscală și apărarea.

Dar tot acest memorandum notează, totodată, că o recenzie făcută de ministrul de Externe olandez, Frans Timmermans, relevă nevoia construirii unei Uniunii "mai modeste, mai serioase". Recenzia de 22 de pagini trimisă parlamentarilor olandezi a fost obținută și publicată de think-tank-ul londonez Open Europe. Timmermans spune în ea că, Comisia Europeană ar trebuie să se abțină de la a mai publica comunicate și recomandări în zone unde nu are mandat legal.

Salariile oficialilor europeni ar trebuie calculate în așa fel încât statele membre să le poată tăia mai ușor în vremuri de criză economică, mai spune ministrul în recenzie.

Fiascoul uleiului de măsline petrecut recent este un exemplu bun de cum legile UE creează  "poveri administrative" prostești. Bruxellesul a retras de curând o interdicție ridiculizată de presă, de a nu mai servi uleiul de măsline în altceva decât în recipiente de unică folosință, pentru protejarea sănătății consumatorilor.

Timmermans a mai punctat că alegerile europene din 2014 și preluarea președinției UE de către Olanda în 2016 sunt un "prilej" de a pune în aplicare idei noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel