Olanda vrea România în Schengen, dar nu şi pe Bulgaria: Este simplu: dacă respecţi acordurile şi criteriile, eşti binevenit în Schengen

Facebook Comisia Europeană
Facebook Comisia Europeană

Guvernul olandez a decis să accepte aderarea României la spaţiul Schengen, dar nu susţine şi intrarea Bulgariei. 

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei, întrucât consideră că această ţară nu întruneşte condiţiile necesare, transmite agenţia EFE.

La şedinţa sa desfăşurată vineri, guvernul olandez a analizat posibila extindere a spaţiului Schengen inclusă pe agenda reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie, analiză în urma căreia a hotărât să-şi dea acordul numai pentru admiterea României şi a Croaţiei.

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat presei că încă este prea devreme pentru a accepta aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susţinerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat constituţional capabil să combată corupţia şi criminalitatea organizată.

Potrivit premierului olandez Mark Rutte această nouă evaluare va fi efectuată probabil anul viitor şi a atras atenţia că, la momentul actual, există în continuare preocupări asupra controlului graniţelor, întrucât există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară anume, astfel că doreşte ca mai întâi să fie exclusă posibilitatea trecerilor ilegale ale frontierei Schengen în Bulgaria.

La rândul său, secretarul de stat olandez Eric van der Burg a spus că nu ştie dacă ţara sa este singura membră a spaţiului Schengen care va vota împotriva aderării Bulgariei, dar nici nu vede o problemă în asta.

Dacă toate celelalte persoane sunt de acord cu ceva nu înseamnă că şi noi trebuie să fim la fel. Nu aşa funcţionează lucrurile, a argumentat oficialul olandez, cu referire la faptul că decizia primirii unei noi ţări la spaţiul Schengen necesită o decizie unanimă a ţărilor deja membre în acest spaţiu european de liberă circulaţie.

Există persoane în Europa care fac presiuni asupra noastră, dar în acelaşi timp noi putem rezista presiunii. Este simplu: dacă respecţi acordurile şi criteriile, eşti binevenit în Schengen, a concluzionat Eric van der Burg, conform Agerpres.

Olanda şi Suedia susţin aderarea României la Schengen. Premierul Ciucă şi ministrul Bogdan Aurescu, anunţurile zilei

Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au anunţat că atât Olanda cât şi Suedia susţin aderarea României la Spaţiul Schengen. 

"Este binevenită recunoaşterea de către Guvernul Ţărilor de Jos a pregătirii acceptării României în Schengen. Este un pas cheie pentru atingerea acestui scop, făcut posibil prin dialog şi cooperare. Ţările de Jos sunt un partener valoros al ţării noastre. Suntem determinaţi să continuăm să lucrăm împreună", a scris Nicolae Ciucă pe Twitter. 

Tot pe Twitter a anunţat şi ministrul Bogdan Aurescu susţinerea din partea Suediei. 

"Primesc cu bucurie rezultatul pozitiv al dezbaterii din Comisia pentru Afaceri Europene a Parlamentului Suedez, care arată astfel susţinerea României pentru intrarea în Schengen. Mă bucur că dialogul meu deschis şi comprehensiv cu colegul meu Tobias Billstrom, precum şi cu liderul social democrat Shekarabi, a avut succes", a transmis Bogdan Aurescu. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel