Oligarhii ruși cer despăgubiri de la UE pentru „daunele” suferite în urma sancțiunilor

Oligarhii ruși cer despăgubiri de la UE pentru „daunele” suferite în urma sancțiunilor
Oligarhii ruși cer despăgubiri de la UE pentru „daunele” suferite în urma sancțiunilor

Oligarhii și întreprinderile rusești au intentat un total de 61 de procese la Curtea Europeană de Justiție împotriva sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană după invadarea Ucrainei, potrivit tabloidul german Bild.

 

Oligarhii ruși Grigori Berezkin și Ghenadi Timcenko se numără printre cei care solicită despăgubiri pentru „prejudiciul moral” pe care se presupune că l-au suferit din cauza sancțiunilor UE impuse acestora, potrivit documentelor disponibile pe site-ul instanței, scrie Haaretz.

Berezkin susține că „a suferit daune grave reputației” și că „nu există nicio legătură materială între el și politica Rusiei în Ucraina”, potrivit dosarului său. Oligarhul mai susține că nu sprijină guvernul Federației Ruse și solicită o plată simbolică de 1,05 USD ca despăgubire pentru prejudiciul moral.

Pe de altă parte, Timchenko – care locuiește în Elveția – dă în judecată pentru 1 milion de euro sub formă de despăgubiri, acuzând UE de o „eroare de evaluare” cu privire la „relația dintre reclamant și președintele [rus] Putin”.

Alți reclamanți proeminenți îi includ pe fostul proprietar al clubului englez de fotbal Chelsea, Roman Abramovici și Mikhail Fridman, fondatorul și managerul marelui grup financiar Alfa-Group.

Vineri, un al nouălea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei a intrat în vigoare, vizând companiile rusești de apărare, băncile, radiodifuzorii media și oficiali de stat.

În plus, înghețarea activelor deținute în Uniunea Europeană se aplică pentru 141 de persoane fizice noi și 49 de entități. Persoanele enumerate fac, de asemenea, obiectul unei interdicții de călătorie în teritoriile UE.

Mai multe runde anterioare de sancțiuni au vizat economia Rusiei, sistemul financiar, banca centrală și înalți oficiali guvernamentali.

Noile sancțiuni adoptate de UE împotriva Rusiei lui Putin

CE a prezentat acest nou pachet de sancţiuni pe data de 7 decembrie. S-a propus adăugarea a 144 de persoane fizice şi 48 de companii ruse pe lista neagră a UE, printre care forţele armate ale Rusiei şi 3 dintre băncile ţării.

De asemenea, Bruxellesul a recomandat interzicerea tuturor investiţiilor noi în sectorul minier rus, consolidarea restricţiilor asupra achiziţiei de produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, precum şi de componente electronice şi informatice,  agenţi neurotoxici și substanţe chimice.

S-a mai propus interzicerea exportului în Rusia de componente pentru fabricarea de drone, dar şi suspendarea a patru noi media ruse acuzate că au participat la propaganda lui Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel