Oligarhii ruşi au încasat dividende în valoare de 11 miliarde de dolari de pe urma boom-ului economiei de război.
Oligarhii ruși au primit miliarde de dolari sub formă de dividende, pe măsură ce companiile lor au reluat sau au majorat sumele alocate pentru plata dividendelor, odată cu reducerea incertitudinilor economice legate de războiul din Ucraina, informează Bloomberg. Conform datelor colectate de Bloomberg, cel puțin o duzină de oameni de afaceri ruși au câștigat peste 1.000 de miliarde de ruble (aproximativ 11,3 miliarde de dolari) în 2023 și în primul trimestru al acestui an.
Printre cei mai bogați beneficiari se numără Vagit Alekperov, un acționar important și fost președinte al grupului petrolier Lukoil PJSC, care a primit dividende în valoare de aproximativ 186 de miliarde de ruble. Deși Alekperov este sancționat de Marea Britanie și Australia, el a evitat până acum sancțiunile impuse de SUA și Uniunea Europeană.
Alți miliardari importanți sunt Alexey Mordashov, acționar majoritar la Severstal PJSC, și Vladimir Lisin, acționar majoritar la Novolipetsk Steel PJSC, cu venituri din dividende de 148 miliarde de ruble, respectiv 121 miliarde de ruble. Mordashov este vizat de sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și UE, în timp ce Lisin nu este vizat de nicio sancțiune importantă.
Lista îi include și pe aliatul lui Putin, miliardarul Gennady Timchenko, precum și pe Tatyana Litvinenko, care a primit o participație la PhosAgro PJSC înainte ca soțul său, Vladimir, să fie sancționat de SUA în 2023. Vladimir Litvinenko este rector la Universitatea din Sankt Petersburg, unde Putin și-a luat doctoratul în 1997 și a fost managerul pentru campania lui Putin în Sankt Petersburg la ultimele trei alegeri.
SUA și aliații săi au impus sancțiuni extinse Rusiei ca reacție la invazia Ucrainei din februarie 2022, obligând multe companii rusești să oprească plata dividendelor pe fondul temerilor legate de un posibil colaps economic. Cu toate acestea, economia rusă s-a ajustat treptat la noile condiții, iar exportatorii au găsit piețe alternative. După o contracție în primul an de război, economia Rusiei și-a revenit dramatic, înregistrând o creștere a PIB-ului de 5,4% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Mulți exportatori ruși de materii prime au reluat plata dividendelor după restructurarea afacerilor și reorientarea vânzărilor spre piețele din China, India și alte state din emisfera sudică, care nu au implementat sancțiuni. În plus, multe companii controlate de statul rus, precum Gazprom Neft PJSC și Sberbank PJSC, nu au încetat să plătească dividende, înregistrând profituri record în timpul războiului. Sberbank a aprobat luna trecută dividende record, în valoare de 752 miliarde de ruble, pentru 2023.
Cu toate acestea, economia Rusiei ar putea să se confrunte cu probleme semnificative în a doua jumătate a acestui an și în 2025, care ar putea obliga Guvernul de la Moscova să majoreze taxele, susține Chris Weafer, director general la Macro-Advisory Ltd. "Pentru mulți patroni de companii, este mai bine să scoți banii acum, decât să riști să îi pierzi sub formă de taxe anul viitor", a declarat Chris Weafer. Potrivit acestuia, companiile rusești se confruntă cu dificultăți în creștere în ceea ce privește plățile, ceea ce ar putea duce la probleme în aprovizionarea cu componente industriale și bunuri de consum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu