Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, coordonatorul Lotului Olimpic de Matematică, Decanul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea din București și Prim-vicepreședintele Societății de Științe Matematice din România, a fost invitat la emisiunea „DC Edu", de pe DCNews, DCNewsTV și DCBusiness, unde a vorbit despre Olimpiada Internațională de Matematică.
Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe a confirmat că România a inventat Olimpiada Internațională de Matematică, propusă în 1959 de un colectiv de cercetători și profesori de la Societatea de Științe Matematice din România, cu susținerea lui Grigore Moisil. La prima ediție au participat doar șapte țări socialiste din Europa de Est. În prezent, noua echipă olimpică de matematică a României se pregătește la Bușteni.
„Începem cu Olimpiada Internațională de Matematică pentru că dumneavoastră îi păstoriți pe tinerii geniali ai României. Olimpiada Internațională de Matematică, o invenție românească. În 1959 a fost propusă de un colectiv de cercetători, profesori de la Societatea de Științe Matematice din România cu girul marelui Grigore Moisil. Ce ne puteți spune despre asta?", a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.
„Tocmai în această perioadă avem deja noua echipă olimpică de matematică a României și vom începe de astăzi un stagiu de pregătire la Bușteni. Da, așa este, până la urmă nu știu câți știu de acest lucru, dar România a inventat Olimpiada Internațională de Matematică. A fost ideea noastră și a fost îmbrățișată de la prima ediție. În 1959, au participat doar 7 țări socialiste, toate din Europa de Est. Mult timp a fost așa.", a spus conf. univ. dr. Cătălin Gherghe.
Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe a declarat că România a organizat Olimpiada Internațională de Matematică de cele mai multe ori, fiind singura țară prezentă la toate edițiile, posibil împreună cu Bulgaria. Acesta a subliniat că Olimpiada de Matematică este cea mai veche dintre olimpiadele internaționale și este considerată diferită și specială deoarece a fost prima de acest tip.
„România, de asemenea, este țara care a organizat de cele mai multe ori Olimpiada Internațională. A fost atunci, prima dată, de atunci am mai făcut-o de încă 5 ori și România este singura țară care a fost la toate edițiile. Poate și Bulgaria...
În anul 1980 nu s-a ținut din motive politice. Cred că a fost în anul când Uniunea Sovietică a intrat în Afganistan și urma să se țină în Mongolia, dar s-a hotărât să nu se mai țină.
Este părintele celorlalte olimpiade. Este cea mai veche olimpiadă și de multe ori lumea spune că Olimpiada de Matematică e altfel decât celelalte și pentru că a fost prima.", a spus conf. univ. dr. Cătălin Gherghe.
Acesta a mai subliniat că subiectele actuale sunt foarte dificile, echivalente cu articole științifice de înalt nivel. Elevii trebuie să rezolve trei probleme în 4 ore și jumătate, lucrând contracronometru.
„E foarte interesant pentru cei care urmăresc pentru că există un site al Olimpiadei internaționale și putem face comparație între dificultatea dintre subiectele de atunci și subiectele de acum. Într-adevăr, subiectele la Olimpiada Internațională de Matematică sunt foarte dificile. Copiii, contracronometru, în 4 ore și jumătate rezolvă câte trei probleme și e la nivelul articolelor științifice de înalt nivel.", a spus conf. univ. dr. Cătălin Gherghe la emisiunea „DC Edu", de pe DCNews, DCNewsTV și DCBusiness.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu