Oltean: ARD susține modificarea Constituției, dar nu vrea ciuntirea atribuțiilor CCR

Ioan Oltean1
Ioan Oltean1

Liderul democrat-liberalilor din Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Năsăud, că ARD este de acord cu modificarea Constituţiei, dar nu agreează controlul Parlamentului asupra Curţii Constituţionale şi nici trecerea României la statutul de republică parlamentară, deoarece ARD militează pentru "o Românie democrată, corect reprezentată în UE".

În opinia deputatului PDL Ioan Oltean, România se află în vizorul Uniunii Europene, unde mai multe voci susțin chiar și activarea art. 7 al Tratatului UE, iar intențiile USL de a modifica Legea fundamentală pentru a restrânge anumite atribuții ale unor instituții ale statutului de drept nu face decât să înrăutățească situația.

"Sunt tot mai multe voci în Parlamentul European care se ridică împotriva României şi spun că este cazul ca România să fie sancţionată şi prin ridicarea dreptului de vot prin aplicarea articolului 7 din Tratatul European. Faptul că, pe fondul unor măsuri care vizează limitarea unor atribuţii ale unor instituţii ale statului de drept, USL face preziceri că va modifica Constituţia României în acelaşi sens, nu e de mirare că imaginea României este pusă în pericol", a declarat Oltean, într-o conferinţă de presă la Năsăud, oraş din Colegiul 3 în care candidează pentru un nou mandat.

Amintind că, în 1991, Constituţia României de la vremea respectivă crea posibilitatea ca deciziile Curţii Constituţionale să poată fi anulate de către Parlament printr-o anumită procedură de vot, Oltean a adăugat: "Astăzi, liderii USL nu se sfiesc să spună că vor modifica Constituţia în prima parte a anului 2013 şi că vor reintroduce acea reglementare care să vizeze controlul CCR de către Parlament. Vă precizez că nu există nicăieri în Europa occidentală şi în Europa unită nicio ţară în care această instituţie fundamentală a statului de drept, CCR, să poată fi controlată de către Parlament", a spus deputatul PDL, citează Mediafax.

După ce Oltean a dat citire articolului 145 din Constituţia României din 1991, modificat în 2003, întrucât "România a fost aspru criticată în mediile internaţionale", deputatul democrat-liberal a arătat că cei doi co-președinți ai USL Victor Ponta şi Crin Antonescu doresc să-l reintroducă în noua Constituţie.

"În felul acesta, atributul fundamental al CCR de a verifica constituţionalitatea legilor şi legalitatea activităţii Parlamentului este înlăturat. Este un abuz pe care nu îl întâlnim nicăieri în UE (...)", a spus Oltean, precizând că ARD "se detaşează net de asemenea atitudini" şi că militează pentru "o Românie democrată, corect reprezentată în UE".

Întrebat dacă ARD va susţine modificarea Constituţiei, Ioan Oltean a spus: "ARD şi în speţă PDL a avut ca iniţiativă modificarea Constituţiei în actuala legislatură. Noi am apreciat şi apreciem că această Constituţie trebuie revizuită, modificată pentru a o pune de acord cu normele europene şi cu realităţile care sunt în România (...) Noi suntem de cinci ani membri ai UE şi multe din actualele reglementări s-au dovedit a fi lipsite de relevanţă în raport cu evoluţia României în aceşti nouă ani de la adoptarea noii Constituţii. Noi vom milita în continuare pentru revizuirea Constituţiei, dar nu suntem de acord cu o parte din iniţiativele USL, nu suntem de acord să diminuăm atribuţiile unor instituţii fundamentale ale statului de drept, atribuţiile CCR", a spus Oltean.

Președintele PDL Bistrița-Năsăud a arătat că pot fi aduse modificări modului în care funcţionează CCR, modului în care sunt numiţi judecătorii pentru ca aceştia să fie feriţi de influenţa politicului, dar că ARD nu este de acord cu "diminuarea și ciuntirea din atribuţiile actuale ale CCR în sensul de a o transforma într-o instituţie subordonată Parlamentului", întrucât, în condiţiile modificărilor cerute de USL, orice decizie a CC "care nu convine puterii" va putea fi adusă în dezbaterea Parlamentului şi anulată.

"Curtea este organul care în toată această Europă dezvoltată constată constituţionalitatea actelor normative adoptate de Parlament, iar decizia Curţii rămâne decisivă. ARD nu e de acord nici cu republica parlamentară, altă iniţiativă a liberalilor privind modificarea Constituţiei", a spus Oltean.

Până în iunie 2013, USL vrea să modifice Constituţia, fiind dispusă să discute inclusiv cu PDL şi UDMR, în legătură cu acest proiect. Potrivit celor declarate recent de premierul Victor Ponta, la Realitatea TV, în noua Constituţie va fi propus ca preşedintele să fie ales tot prin vot direct, dar să nu mai aibă posibilitatea de a nominaliza pe oricine doreşte în funcţia de prim-ministru, ci să ţină cont de propunerea formaţiunii cu cel mai mare număr de mandate în Parlament. În noua Constituţie va fi totodată clarificat când şi în ce fel preşedintele poate interveni în activitatea Guvernului.

"Trebuie de asemenea să stabilim faptul că la Curtea Constituţională poţi să pui oameni cu o anumită pregătire de minim 18 ani judecător sau magistrat şi că, eventual, deciziile luate de Curtea Constituţională pot fi în Parlament cu două treimi schimbate", mai declara Ponta, care susținea, de asemenea, că și serviciile de informaţii trebuie să funcţioneze, nu doar formal, sub control parlamentar, pentru a fi asigurată transparenţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel