Roșiile oltenești, printre cele mai gustoase soiuri, cuceresc an de an clujenii, prin forma și gustul lor de neegalat.
Cocâlnău Daniel, cultivator de roșii și pepeni din Dăbuleni, a venit la Cluj-Napoca, împreună cu mai mulți apropiați din familie, cu două dube pline de roșii și lubenițe pentru a le vinde clujenilor. Acesta ne-a oferit un interviu în care a zis că vine de 20 și ceva de ani în orașul de pe Someș. Oamenii apreciază calitatea produselor și, mai mult, s-a stabilit o relație de încredere între el (comerciant) și clienți (clujenii).
”Suntem din Dăbuleni, județul Dolj. Cultivăm pepeni roșii, pepeni galbeni, tomate, fasole, castraveți. Dacă ai noroc să faci cultură bună și să ai piață de desfacere, merită! Venim la Cluj pentru a vinde, în fiecare an. Oamenii ne cumpără produsele, ne cunoaștem deja de 20 și ceva de ani.”, a spus Cocâlnău Daniel.
”La Dăbuleni avem solarii, pe suprafețe mai mari, 30 de arii sunt cultivați cu roșii și 6 hectare cu pepeni. Roșiile sunt soiuri oltenești. Oamenii le cunosc și le apreciază. Ca îngrășământ, folosim foarte mult gunoi de grajd iarna care intră în arătură, iar până la floare, plantele trebuie ajutate să se dezvolte. Anul acesta, în partea Teleormanului vremea capricioasă a rupt solariile. La noi, în Dăbuleni, nu am avut parte de calamități naturale, ne-a ferit Dumnezeu! A început sezonul pepenilor și am adus, după cum observați, și lubenițe, pe lângă roșii.”, a menționat Cocâlnău Daniel, pentru DC News.
În Buzău se pare că sunt printre cele mai ieftine roșii din România. O semnalează chiar Asociația pentru Protecția Consumatorilor. În piețele din Buzău, găsești roșii și cu 2,9 lei kilogramul.
Primarul comunei Movila Banului din județul Buzău, Moise Dorin Romică, ne-a spus care este secretul faptului că la Buzău sunt cele mai mici prețuri de roșii naturale din România.
'În zona noastră se cultivă roșii mai naturale, mai gustoase, dar care sunt sensibile la transport. Prin urmare, perioada de păstrare are un termen mai scurt. Vorbim despre soiul de roșie bulgărească, care nu se păstrează atât de îndelungat ca roșia olandeză, de exemplu. Astfel, oamenii o vând mai repede. Acum este o perioadă de vârf pe piață, fiind o ofertă mare și datorită ajutorului de minimis acordat de Guvern, prin Ministerul Agriculturii, oamenii au cultivat intens. Oferta este mai mare ca cererea, la ora actuală, în județul Buzău, iar prețul este mai scăzut. Cerere există, dar puterea de cumpărare este mai puțină.', a spus primarul Moise Dorin Romică.
'În general, roșia bulgărească nu este o roșie de păstrare. Într-adevăr, sunt numeroși buzoieni care o cultivă. De menționat este că sunt tomate naturale, nu vorbim de un soi hibrid care poate să reziste multe zile. Acest fapt este un lucru bun pentru că oamenii mănâncă mai sănătos, roșiile fiind și mai gustoase. Roșiile de Limpeziș apar pentru prima dată pe piață la Buzău. De asemenea, și în zona Olteniei se cultivă astfel de soiuri', a declarat primarul comunei Movila Banului, Moise Dorin Romică, pentru DC News.
În timp ce în multe zone din România, kilogramul de roșii trece de 10 lei, există un oraș în care costă aproximativ 3 lei. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România susține că la Buzău sunt „cele mai mici prețuri din România la roșii”:
„Cele mai mici prețuri din România la roșii le găsiți în Piața centrală din Buzău! Piețele agroalimentare sunt în administrarea primăriilor! Dacă vreți să aveți prețuri mici la legumele și fructele care se vând în piețele agroalimentare, atunci trebuie să puneți presiune pe primari pentru a scoate samsarii din aceste piețe!
Cei care administrează un oraș sau o comună, adică primarul și consiliul local, trebuie să se îngrijească și de aprovizionarea cu alimente de calitate și fără prețuri speculative în comunitatea pe care o păstoresc!” Vezi articolul inițial aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu