Una dintre cele mai mari dorințe ale omenirii este să afle dacă a existat viață pe Marte. Una din misiunile robotului Curiosity este să investigheze această posibilitate.
Ceea ce puțini știu este că misiunea Viking, care a avut loc acum 36 de ani, a descoperit ceva interesant. Gilbert Levin a vorbit luna aceasta pentru revista de specialitate New Scientist, susținând că echipa alături de care a lucrat la misiunea Viking a reușit să demonstreze existența vieții extraterestre.Cei doi roboți Viking erau sonde statice și au ajuns pe suprafața marțiană în vara lui 1976. Sondele au efectuat două experimente asupra solului de pe Marte, ca să demonstreze existența microbilor.
Într-unul dintre acestea, au fost prelevate mostre de sol, care au fost amestecate cu o mixtură de nutrienți - printre care zaharuri, apa și alte chimicale - care conținea și carbon radioactiv. Ideea din spatele testului a fost că, dacă microbii vor consuma amestecul, vor elimina dioxid de carbon radioactiv, dovada că au metabolizat nutrienții. Spre surprinderea tuturor, acest lucru s-a și întâmplat.
VEZI ȘI: NASA a descoperit o planetă unde viaţa ar putea fi posibilă
Date fiind rezultatele negative ale celui din urmă test, și primul a fost declarat nul, iar acesta este consensul la care au ajuns oamenii de știință.
Însă Levin insistă că există o problemă. Potrivit acestuia, detectorii de carbon de la bordul sondelor Viking nu erau suficient de sensibili să detecteze prezenta moleculelor organice nici măcar în solul terestru despre care se știe că adapostește microbi.
Drept consecinta, Levin sustine ca, in cazul in care Curiosity descopera organisme pe baza de carbon in solul martian, descoperirea ar trebui sa ramana in istorie in dreptul anului 1976.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News