Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a participat la cea de-a XV-a ediție a Zilei Naționale a Culturii, un eveniment semnificativ organizat de Academia Română în colaborare cu Ministerul Culturii, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române, parteneri strategici ai BCU „Carol I”.
Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, a deschis evenimentul cu un discurs ce a evidențiat rolul esențial al culturii în definirea unei națiuni. Natalia Intotero, Ministrul Culturii, și Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării, au adus în atenție importanța promovării literaturii și artelor în rândul noilor generații, punctând relația inextricabilă dintre cultură și instituțiile partenere precum și importanța accesului tuturor românilor la cultura națională.
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, o emblemă a excelenței muzicale românești, recunoscut la nivel internațional pentru rafinamentul interpretărilor sale, a oferit un moment de înaltă ținută. Sub bagheta dirijoarei Anna Ungureanu, ansamblul a împletit armonios muzica și poezia, evocând spiritul creației eminesciene.
Cristina Popescu, directorul general al Romfilatelia, a lansat emisiunea filatelică dedicată lui Mihai Eminescu, intitulată sugestiv „Luceafărul poeziei românești”.
În clădirea Academiei Române a fost inaugurată expoziția foto-documentară „Identitate românească/Identitate europeană”, o incursiune captivantă în patrimoniul cultural național și european, realizată de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.
După ceremonia oficială, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a găzduit în aulă o „Serată Eminesciană” marcând și faptul că anul acesta se împlinesc 175 ani de la nașterea acestui spirit românesc intrat în universalitate. Evenimentul a reunit un număr impresionant de participanți, atrași de promisiunea unei seri dedicate poetului național Mihai Eminescu.
Programul festiv a îmbinat ingenios fragmente muzicale din repertoriul clasic și popular românesc, interpretate de soprana Arlinda Morava și pianista Adriana Alexandru, cu momente de teatru susținute de actorul Claudiu Bleonț. Publicul a experimentat o varietate de trăiri, de la melancolie la entuziasm, grație talentului artiștilor care au adus un omagiu viu și captivant Luceafărului poeziei românești.
„Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale într-un cadru deosebit, în inima Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, reprezintă o reafirmare a rolului pe care instituțiile noastre îl au în păstrarea și promovarea valorilor fundamentale ale națiunii. Astăzi, ne amintim de opera și învățăturile sale, promovate intens de mentorul său, Titu Maiorescu. Pentru mine, Eminescu este mai mult decât un poet național. „Rugămu-ne-ndurărilor”, rostită de Papa Ioan Paul al II-lea în piața San Pietro, mi-a demonstrat cât de universal este mesajul său. Este o reală bucurie pentru noi că Republica Moldova a ales să adopte aceeași zi pentru Ziua Culturii Naționale, întărind astfel legătura strânsă dintre culturile noastre. Cu această ocazie, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, ne bucurăm de faptul că, în ciuda provocărilor vremurilor moderne, tradiția și valorile autentice continuă să fie la baza activităților noastre. În acest fel, putem oferi un spațiu de reflecție și învățare, fiind totodată martori la cum tehnologia ne poate ajuta să păstrăm și să promovăm aceste valori pentru generațiile ce vor urma”, a declarat conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” într-un comunicat al instituției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu