Urmărește emisiunea live


Omar Hayssam ar putea fi liber în Siria

omar-hayssam
omar-hayssam

Omar Hayssam este, oficial,  liber din data de 9 ianuarie 2012. Acesta fusese condamnat de autoritățile siriene la patru ani de închisoare pentru colaborare cu serviciile secrete israeliene.

Omar Hayssam a fost condamnat de către ÎCCJ la 20 de ani de închisoare pentru terorism, şi la încă trei ani pentru deturnare de fonduri. A fost arestat în cazul răpirii a trei jurnalişti români în Irak, în 2005, dar a reuşit să fugă din ţară în 2006, după ce a fost eliberat din închsioare din motive medicale. S-a aflat apoi că Omar Hayssam a fugit în Siria.

Fugit în Siria pentru a scăpa de condamnarea pentru terorism, acesta a fost  condamnat în propria țară la  patru ani de închisoare pentru colaborarea cu serviciile secrete israeliene. Potrivit ultimelor informații, pe 9 ianuarie, 2012, a expirat termenul celor patru ani la care a fost condamnat Hayssam, astfel încât, acesta ar putea fi liber în acest moment.

Ion Cazacu, avocatul lui Omar Hayssam, a declarat că nu ştie unde se află clientul său. "Familia acestuia nu m-a contactat", a explicat el la Realitatea TV.  Avocatul a spus că este posibil ca omul de afaceri să nu fi părăsit închisoarea dacă în cazul său au mai apărut noi acuzaţii.

Informaţia apare într-un document care apare la dosarul în care omul de afaceri siriano-român este cercetat în România pentru terorism.

Fuga acestuia, după ce a fost eliberat din motive medicale, la solicitarea Parchetului, a determinat revocarea din funcţii a şefilor de servicii de informaţii române, dar şi a procurorului general al României. Autorităţile române au iniţiat o serie de demersuri pentru aducerea lui Hayssam în România, pentru a-şi ispăşi pedeapsa la închisoare.

Ratificarea acordurilor cu Siria privind extrădarea şi transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate este blocată, din august 2011, la comisiile Parlamentului, care au considerat că, în contextul actual, aprobarea lor ar avea efecte negative asupra imaginii României.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, declara, în 31 august 2011, că la nivelul Comisiei de politică externă a fost îngheţată procedura de ratificare a unor acorduri cu un stat care "a recurs şi recurge la acţiuni de reprimare violentă a propriei populaţii".

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 3 februarie 2011, decretele pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a tratatelor între România şi Republica Arabă Siriană privind extrădarea şi a celui privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate, semnate la Bucureşti la 10 noiembrie 2010.

În prezent, relaţiile de extrădare între România şi Republica Arabă Siriană sunt reglementate de Convenţia între Republica Socialistă România şi Republica Arabă Siriană privind asistenţa judiciară în materie civilă, familială şi penală, semnată la Damasc la 2 decembrie 1978. Noul Tratat urma să înlocuiască prevederile Convenţiei din 1978.

Citește și:De ce Omar Hayssam nu va fi niciodată extrădat în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel